2011. december 8., csütörtök

Dobostorta


Elkészült az első. Több receptet néztem át, hasonlítottam össze az "eredeti"-vel, illetve a napjaink legjobbjának mondott Mihályi-féle váci desszerttel. Íme az én verzióm:
Hozzávalók 12-16 szelethez:
A tésztához (6 db vékony piskótalap)
6 tojás
12 dkg kristálycukor
18 dkg búzaliszt (BL55)
csipet só
Krém:
4 egész tojás
25 dkg kristálycukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál vanília esszencia
30 dkg vaj
10 dkg holland kakaópor
„dob”-hoz
12 dkg kristálycukor
Pár csepp citromlé

A sütőpapíron körberajzoltam a 24 cm átmérőjű tortakarikát.
A tojások fehérjét a csipet sóval, kemény habbá vertem, közben apránként hozzáadtam a cukrot, végül egyenként a tojássárgákat is hozzákevertem. Majd fakanálra váltva, lassú mozdulatokkal belekevertem a szitált lisztet. A kirajzolt körökre kanalaztam a masszából és egyenletesen elkentem. Előmelegített 190 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül, kb. 8-10 perc alatt készre sütöttem -egyenként- a lapokat. Amint egy kicsit kihűlt, megfordítottam és lehúztam a papírt róluk.

A krém hozzávalóit egy tálban összekevertem, és vízgőz fölött 3-5 percig melegítettem. A vajat közben a kakaóporral együtt nagyon habosra kevertem (kevertettem a KitchenAid-del).
A krémalapot a gőzről levéve kézi robotgéppel tovább habosítottam, amíg szobahőmérsékletűre vissza nem hűlt. A két krémet kis adagokban egybekeverve tovább habosítottam. A lapokat megkentem, majd gondosan a szélét is körbevontam. A kristálycukrot kis lángon, a pár csepp citrommal felolvasztottam, s csak mikor teljesen elolvadt kezdtem keverni, ügyelve arra, hogy még világosbarnán öntsem a 6. lapra. Vajazott késsel határozottan felszeleteljük a még képlékeny karamelles lapot. (sajnos én csak megjelöltem, s mikor már kissé kihűlt csak repedésekkel tudtam felvágni). A felvágott dobos-szeleteket a torta tetejére helyeztem.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült, így elsőre! Irtó guszta!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Jönnek az ünnepek, újból nekifutok! Az íze isteni lett!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Érdemes több receptből kihozni a legjobbat :)

    VálaszTörlés
  4. Imadom a dobostortat! Nagyon szeretnem megcsinalni en is, de meg nem merem... :(

    VálaszTörlés