2011. december 6., kedd

Borhableves mézeskalácsos mandulachips-szel


Ismét ízakadémián vettem részt. Cselik László a Culinaris shéfje ismertetett meg bennünket ezzel a wachaui különleges ünnepi levessel. A receptben minimális módosítást tettem, egy kevés cukorral szerintem harmonikusabb ízt sikerült elérnem.

Hozzávalók:
1 közepes vöröshagyma
fél szár (kb. 20 cm) póréhagyma (csak a fehér része)
fél üveg fehérbor (valamilyen rizling)
6 dl csirkealaplé
2 db csillagánizs
2, 5 fahéjrúd
1 citrom reszelt héja
2-3 evőkanál barnacukor
2 dl tejszín
2 tojás sárgája
vaj
5 dkg szeletelt mandula
mézeskalács fűszerkeverék
1 evőkanál szójaszósz

A vörös és póréhagymát apróra vágjuk, majd vajon lepirítjuk. Felöntjük a borral, hozzáadjuk az ánizst, a citromhéjat és a fahéjat. 10 percig főzzük, majd a csirkealaplevet és a cukrot is hozzátöltjük majd öt percig forraljuk. Kivesszük a fűszereket és krémesre turmixoljuk, és felmelegítjük. Amíg melegszik a turmixban a tejszínt és a tojás sárgákat habosra keverjük, majd óvatosan a leveshez adjuk, hogy sűrűsödjön. Serpenyőben megpirítjuk a szeletelt mandulát, ráöntjük a szójaszószt és megszórjuk a mézeskalácsfűszerrel. Tálaláskor a leves tetejére szórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése