2011. december 21., szerda

Macaron, ismét lilán...


Hosszabb kihagyás után ismét macaront sütöttem. No, az igazsághoz az is hozzátartozik, másfél hete volt egy kevésbé sikeres próbálkozásom. Végiggondolva a cukor lehetett a hibás. A macaronnál egyszerű kristálycukrot használunk, de úgy látszik megbosszulta, hogy nem a hazait választottam.
A kb. 30 macaronhoz a bevált receptet követtem az előkészítésnél.

Hozzávalók:
180 g őrölt mandula
120 g porcukor
180 g kristálycukor
55 g - 55 g tojás fehérje (mindenképp szoba hőmérsékletű, de jó ha egy éjszakát pihentetjük)
45 g víz

A hozzávalókat pontosan kimérjük, s bekapcsoljuk a sütőt kb. 160 fokra. Serpenyőben, lábasban a kristálycukorból és a vízből szirupot készítünk. Fontos!! keverés nélkül 115-120 foknyira hevítjük. A legjobb, ha cukorhőmérőt használunk.
Az 55 g tojásfehérjét először lassan, laza habbá verjük, majd a megfelelő hőfokú szirupot -az edényfalára csurgatva- adagoljuk hozzá, de ekkor magasabb fokozatra kapcsolunk.
A mandulaliszt+porcukor+másik 55 g tojásfehérjéből "marcipánt" készítünk, itt tesszük bele az ételszínezéket is. Nem keverjük, hanem spatulás fakanállal, passzírozó mozdulatokkal húzogatjuk.

A habot és a masszát összedolgozzuk, majd egyszerű nagy lyukú habzsába töltjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. (ügyelve az elszakításra, hogy ne legyen "farka", "tüskéje" a macaronnak)
150-160 fokos sütőben légkeveréssel 12-15 percig sütjük.
Ha kihült az alábbi csokis krémmel ragasztottam össze a két "félgömböt".

Hozzávalók a ganache-hoz krémhez:
15 dkg csokoládé
12 dkg tejszín
2 dkg vaj
1db tonkabab
A tejszínt felforrósítjuk (kb. 90 fok), majd tűzről levéve feloldjuk benne az apróra tördelt csokoládét, a vajat és a reszelt tonkababot. Egy-kétszeri keverés mellett kihűtjük. Habzsába töltve, gyorsan egyszerűen végezhetünk a töltéssel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése