2010. július 15., csütörtök

Fűszerek: bors, kardamom, fahéj

A mesés keleti fűszerek egyik hazája India. Gyönyörű képeket sikerült készítenem Kumyliben a magas pálmákra felfuttatott borsról, szedtünk kardamomot és hasítottak egy darabot a fahéjfa kérgéből is.
A fekete, zöld, és a fehér bors ugyanazon a növényen terem, Szingapúr környékéről származik. A bogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket.
A zöld, a még éretlen borsszem, aminél egy kémiai eljárással megakadályozzák a fermentációt, a feketedést. Sós lében konzerválják, de szárítva is lehet kapni, egyáltalán nem csípős.
Fekete borsot érés előtt szüretelik, egy-két napig állni hagyják, ezalatt megindul benne a fermentáció. Egyenletes hőmérsékleten szárítják, s így a külső rész teljesen megfeketedik, összezsugorodik. Ez a legintenzívebb, legcsípősebb változat.
A fehér bors drágább a fekete borsnál, mivel a pirossá érés előtt szedik le, majd a szemeket 8-10 napra folyóvízbe áztatják, s miután meglazul a külső „gyümölcshús”, kíméletesen ledörzsölik a héjat a fehér magról. A teljes száradás határozza meg a minőséget. Kevésbé csípős, mint a fekete változat, kicsit aromásabb ízű.
A rózsabors egy külön fajta, Brazíliából származik. Ez a borscserje érett termése. Szüret után a bogyókat megszárítják és sólében áztatják. Édes és aromás íze van, egyáltalán nem csípős.

Kardamom "a fűszerek királynője"
A bemutatásnál Grastronauta leírásából idézek: "A kardamom gyógyhatását az i.e. IV. században írja le talán először egy ógörög orvos, Theophrastus, néhány századdal később pedig Dioscoredes tesz róla említést. Az Ezeregy éjszaka legszebb meséiben is többször megemlítik stimuláló- és gyógyhatását. Használják a hagyományos kínai orvoslásban, ahol a gyomor és tüdő csatornákra ható szerként tartják számon. Melegítő energiájú ételként tartják számon, mely - úgy tartják, hogy - elősegíti a csi-, az energia áramlását. Aromás olajtartalmának köszönheti stimuláló hatását. Használható köhögés, megfázás kezelésére, étvágytalanság, puffadás, emésztési problémák, hasmenés ellen. Cineol tartalmának köszönhetően szájbetegségek, depresszió, nemi betegségek esetében is alkalmazható. Emellett enyhíti a csuklást és a kellemetlen leheletet (az egyiptomiak kardamomot rágtak Orbit helyett). Borneol tartalma gátolja a vesekő kialakulását. A kardamomnak afrodiziákus hatást is tulajdonítanak. (tiszta forrás) Fiúk, hajrá!"
Az arab országokban a kávét ízesítik vele, Indiában, ahogy korábban írtam, a tea (chai) ízesítésére is használják.
Fahéj
A jóízű, finom illatú fűszer Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadontermő trópusi fa héja adja magát a fűszert. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát, cukrot, keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz.
A két főbb variáns íze különböző. A kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, finomabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető, a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai kb. 2 mm vastag és fás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése