2010. augusztus 15., vasárnap

Viola burgonya (Solanum tuberosum)

Ahány ország annyiféle elnevezése használatos: Blauer Schwede, Blue Congo, Vitelotte, Negrèsse, viola burgonya, lila burgonya, lila perui burgonya, kék burgonya és fekete burgonya.
Egy ritka középtermő burgonyafajta, sötétkék-feketés héjjú, kékes-lila „húsú“ zöldség.
A burgonya, a rizs, a búza, a kukorica után a negyedik legfontosabb alapélelmiszer a világon. A 4000 fajta burgonya egyike, kék burgonya, amelynek eredete ismeretlen, ám pl. Svédországban már 1880 óta termesztik. A kékes-lilás színt, amúgy egy, a céklában, vöröskáposztában is fellelhető antocianin nevű antioxidáns-színezék okozza, amely kifejezetten jó hatást gyakorol a szervezetre, néhány agresszív vegyülettől védve a sejteket, sok benne a C-vitamin. Főzés után is megtartja antioxidáns-tartalmának 70%-át. Természetes, nem génmanipulált fajta, amely, mivel kevésbé kedveli a burgonyabogár, és megcsócsált levélzete is könnyebben regenerálódik, kifejezetten ajánlott biotermesztésre. Közepes a keményítő tartalma, így mindenféle elkészítési célra alkalmas. Érdekes színt ad salátáknak és a burgonyapürének, íze semmiben sem különbözik a hagyományos burgonyától -talán kicsit édeskésebb. Magyarországon nagyobb vásárcsarnokokban, ill. Budapesten a különleges élelmiszereket forgalmazó üzletekben kapható. Európa más országaiban jobban elterjedt, a bécsi „Naschmarkt”-on mindig kapható.

2 megjegyzés:

  1. De jó olvasni róla :) Én vettem pár szemet a vásárcsarnokban és elültettem, szépen nőnek, már virágzanak is a bokrok :) Sajna a krumplibogarak szeretik, így minden nap leszedegetem róla. Nagyon kíváncsi vagyok mennyi fog teremni alatta :)

    VálaszTörlés
  2. Drukkolok neked! Majd oszd meg velünk az eredményt :-)

    VálaszTörlés