2010. július 4., vasárnap

Padlizsán krém

Tojásgyümölcsnek vagy törökparadicsomnak is hívják. A teljesen érett gyümölcs héja sötét lila színű, a belsejében található magokat és a héját is nyugodtan meg lehet enni. Erdélyben faszénen sütik, így még egy különleges füstös ízzel gazdagodik a krém.
Két nagyobb padlizsánt megmosok, szárazra törlöm őket, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (ha „elenged”, könnyebb takarítani) s 220 fokon 1,5 órát sütöm. Ha a lila szín már fekete, akkor jó. Felnyitom s a belsejét egy tálkába kaparom. Villával, vagy botmixerrel összeturmixolom. Sót (fél mokkáskanál), borsot (késhegynyi), 2 gerezd fokhagymát, provance-i fűszerkeveréket (2 teáskanálnyi), curryt (mokkás kanálnyi, de ezt néha elhagyom), majonézt (3 evőkanálnyi) oliva olajat (2 evőkanálnyit) citrom levét (2 teáskanálnyi) teszek bele.
Az ízesítésnél azért lehet kóstolgatni, mert hát nincs két egyforma padlizsán, s lehet hogy valamiből egy kicsit többet vagy épp kevesebbet kell beletenni. Ha nincs provance-i fűszerkeverék, az alkotó fűszereket is lehet használni; ezek általában a kakukkfű, oregano (szurokfű), borsikafű, őrölt bazsalikom. :-)
Persze, ha egy napot tudnak az ízek összeérni, akkor még finomabb. Pirítóssal kínálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése