2010. július 4., vasárnap

Zeller krémleves

Négy főre vegyünk egy közepes fej zellert, egy evőkanálnyi vajat (vagy margarin), 10dkg rokfortot (márványsajtot), meg valamit „betétnek”.
A megtisztított és megmosott zellert kockára vágjuk, a vajon kicsit megpirítjuk. Felöntjük 1,5 alaplével és puhára főzzük. A zöldség alaplé készítésére nem mindig jut időm, ilyenkor darált zöldségét keveréket használok, kiegészítve bouillon(alaplé) porral, de a szükség törvényt bont alapon, 1,5 l víz és két leveskocka elegye is megteszi. (-:
A zellerkockákat és a feldarabolt márványsajtot turmix vagy botmixer segítségével krémesre pürésítem. Visszateszem a tűzhelyre, csak addig, hogy a sajttal is forrjon egyet. Közben megkóstolom, ha szükséges sót, fehérborsot adok hozzá.
Betétnek pirított zsemlekockát, vagy készen vásárolt „croutont”, szezámmagos-sonkásrúdat adok.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Mamám -Papám hathatós közreműködésével- minden évben eltesz „daráltzöldséget”, amiben van hagyma, fehérrépa, sárgarépa, karalábé, stb. így az ilyen keverékkel főzött víz íze olyan lesz, mint a zöldségalapléjé.
A daráltzöldség receptje:
2 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
¼ zeller
¼ karalábé
¼ karfiol
¼ hagyma
¼ kelkáposzta
2-3 zöldpaprika
Ízlés szerint néhány szál zeller-
és petrezselyem zöldje
A hozzávalókat ledaráljuk, lemérjük és kilónként 25 dkg sót keverünk hozzá. 1 óra „érés” után tisztára mosott csavaros üvegekbe nyomkodva tesszük el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése