2010. július 10., szombat

Tabulé, tabbouleh


Grillezett húsok, saslikok jó kiegészítője, körete lehet. Először Jerasban ettem, Jordániában. Többféle verziója is lehetséges, az enyémben a petrezselyem dominál. Már kapható a hipermarketek hűtőpolcain a dobozos változata is, ám abban jóval több a nagy "szemű" bulgur, mint ebben.
Bulgur (berberül kuszkusz): Az arab konyha kedvenc alapanyaga. Az éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, belisztezik, kiszárítják, majd durvára összetörik. Különböző méretű sziták segítségével méret szerint szétválogatják, megszabadítják a felesleges liszttől is. A párolás miatt, jóformán alig kell főzni, elég csak vízzel leforrázni. Nagy, közepes vagy kis szemű változata ismert. Az előbbieket köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga.
Tabulé saláta hozzávalói:
10 dkg aprószemű bulgur
3 db közepes paradicsom
2 db ujjnyi vastag újhagyma
3 nagy csokor petrezselyem
1 marék friss menta
2 marék friss korianderzöld
1 dl olívaolaj
1,5 citrom vagy lime leve

A bulgurt egy nagyobb tálba teszem, leforrázom egy csésze (2,5 dl) vízzel, majd lefedve állni hagyom. Ezalatt kiszedem a paradicsom magját (erre most nincs szükség) s a "húsos" részét felkockázom. Hozzáadom az apróra vágott újhagymát, petrezselymet, koriandert és a mentát, az olívaolaj, citrom és só keverékével meglocsolom. Ha szükséges, a felesleges vizet leöntöm a bulgurról, (ám általában erre nincs szükség). Óvatosan egybekeverem a zöldségekkel, tálalásig legalább 2 órát hűtőben tartom, hogy az ízek összeérjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése