2011. április 19., kedd

Ismét macaron...


Azaz igazság, ha egyszer elkezdi az ember, nehezen tudja abbahagyni... A szép macaron titka, a gyakorlás.

Ahogy a hagymaaprítás is akkor válik készségszintűvé, ha a kezeinkbe beidegződnek a mozdulatok. Egyesek szerint, ez 40 kg hagyma félnap alatti feldarabolásával ki tud alakulni. :-) A macaron készítés egy kicsit drágább mulatság számomra, így marad a szakaszos tanulás. Tehát tervben van még: egy citromos-bergamottos fehér-, egy csokoládés barna-, egy áfonyás kék-, és egy mogyorós okker színű. Ez alkalommal egy piros, eperízű macaront készítettem a bevált recept szerint.

Hozzávalók:
180 g őrölt mandula (házilag nem nagyon elkészíthető, mivel teljesen száraznak kell lennie)
120 g porcukor
180 g kristálycukor
55 g - 55 g tojás fehérje (mindenképp szoba hőmérsékletű, de jó ha egy éjszakát pihentetjük)
45 g víz (a maximalistáknak Evian)
5-10 csepp eperaroma

A hozzávalókat pontosan kimérjük, s bekapcsoljuk a sütőt kb. 160 fokra. Serpenyőben, lábasban a kristálycukorból és a vízből szirupot készítünk. Fontos!! keverés nélkül 115-120 foknyira hevítjük. A legjobb, ha cukorhőmérőt használunk.
Az 55 g tojásfehérjét először lassan, laza habbá verjük, majd a megfelelő hőfokú szirupot -az edényfalára csurgatva- adagoljuk hozzá, de ekkor magasabb fokozatra kapcsolunk, itt tesszük bele az ételszínezéket is.
A mandulaliszt+porcukor+ másik 55 g tojásfehérjéből + 4-5 csepp eszenciából "marcipánt" készítünk. Nem keverjük, hanem spatulás fakanállal, passzírozó mozdulatokkal húzogatjuk.

A habot és a masszát összedolgozzuk, majd egyszerű nagy lyukú habzsába töltjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. (ügyelve az elszakításra, hogy ne legyen "farka", "tüskéje" a macaronnak. No, ez az, amit még nem sikerült a tökélyre fejlesztenem, de ízre már kiváló!)
150-160 fokos sütőben légkeveréssel 12-15 percig sütjük.
Az eperpuding felét 2,5 dl tejjel, cukorral és ételszínezékkel és pár csepp aromával felfőztem, amikor kihűlt összeragasztottam vele a süti két-két felét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése