2011. április 16., szombat

Medvehagyma krémleves


Másik kedvencem a medvehagyma, ami egyesek szerint több jótékony tulajdonsággal rendelkezik, mint a fokhagyma. Márciustól május végéig lehet kapni, de ha tudjuk a lelőhelyeit magunk is szedhetünk. Bár legyünk elővigyázatosak, mert a medvehagymalevelek megtévesztésig hasonlítanak a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező!

Hozzávalók:
Egy nagy marék medvehagyma
5 dkg vaj
1 kisebb póréhagyma
2-3 dl tejszín
kb. 1 liter zöldségalaplé
fél dl fehérbor
étkezési keményítő
só, bors
A vajon megpirítom a felkarikázott póréhagymát, majd ráteszem a megmosott medvehagymaleveleket, felöntöm a tejszínnel és az alaplével, sózom, borsozom. Botmixerrel vagy turmixban pürésítem, majd visszateszem a tűzre, hozzáöntöm a bort és a hideg vízzel simára kevert étkezési keményítővel sűrítem. Pirított, szeletelt mandulával, dióval, kenyérkockával, vagy mindkettővel tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése