2011. április 15., péntek

Crème brûlée


A crème brûlée, a crème karamell „testvére”, s hosszas viták tárgya, tulajdonképpen francia, spanyol vagy olasz édesség-e. Kétségtelen, crème brûlée-nek csak a franciák hívják, de mindegyik országban készítenek hasonló desszertet. Szóval a brûlée az, aminek a tetején van a karamellizált cukor, a crème karamell-nél pedig az edény alján.
Sok receptleírásban olvastam, hogy a brûlée-nek a tetejére lehet kész karamellt önteni, vagy a sütő grilljével karamellizálni. Nekem eddig így, még soha nem sikerült. Az igazi hártyavékony roppanós karamellt a legjobban a konyhai lángpisztollyal tudunk készíteni. Ez egy olyan szerkezet, ami folyamatosan egyenletes lángot „szór”, az édesség tetejére vékonyan, egyenletesen kristálycukrot kell hinteni, majd a pisztollyal szépen aranyszínűre karamellizálni.

Többféleképpen variálhatjuk, attól függően, hogy a tejes keveréket mivel ízesítjük: lehet a klasszikusan vaníliarúddal, de tehetünk bele levendulát, bergamottot, narancsot, kardamomot, csak a fantáziánk szab határt a változatok sokaságának.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 dl tej
2 dl tejszín
5 dkg cukor
2 db tojássárgája
1 db tojás
reszelt narancshéj, narancs-aroma, ½ vanília rúd
2 dkg kristálycukor (nádcukor)

A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A tejet és a tejszínt a narancshéjjal, vaníliarúddal és a kikapart magokkal felforraljuk.
Az egész tojást és a tojássárgákat folyamatos, erőteljes keverés mellett (de nem habosra) összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a leszűrt narancsos-tejszínes keverékhez.
A pohárkákba töltjük, kb. 2-3 cm magasan. Egy tepsibe helyezzük a porcelánformákat (kezdetben csészéket használtam) és az edénykék feléig feltöltjük vízzel, és 50 perc alatt szilárdra gőzöljük. A tepsiből kivéve, kihűlés után legalább 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt cukorral meghintjük, és lángpisztollyal karamellréteget készítünk a tetejére. Ha fokozni kívánjuk az élvezeteket, gyümölccsel, fagyival kiegészítve kínáljuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése