2011. április 28., csütörtök

Chilis csokitorta, tonkababos mascarpone krémmel


Már régebben, a Culinaris ízakadémián láttam Papp Emese cukrász mester által készített tartalmas, nagyon finom, pikáns édességet. Azóta többször is készítettem. A kellemes csípősség eltalálása a legnehezebb feladat. (fél mokkáskanálnyi alig észrevehető, az egész kanálnyi az ideális, de érdemes kóstolni!)
Hozzávalók:
2 db tojás
11 dkg cukor
15 dkg tejföl
8 dkg vaj (+ a formakenéshez)
2 dkg kakaópor (+a forma szórásához)
15 dkg 70%-os étcsoki

késhegynyi chilipor (cayenne bors)
20 dkg mascarpone
4 dkg porcukor
1,5-2 tonkabab
friss chili a díszítéshez

A tojás sárgáját a fele cukorral, a kakaóporral és a tejföllel a sóval simára keverejük, beletesszük a chiliport is. A vajat a csokoládéval felolvasztjuk gôz fölött. A fehérjét a többi cukorral habbá verjük. Ebbe forgatjuk a sárgáját tartalmazó masszát, végül a csokoládét óvatosan belekeverjük.
Vajjal kikent, kakaóporral kiszórt formában sütjük (ennél a tortánál kifejezetten előnyös a kivehető aljú tortaforma). 120-140 ˚C-on “remegősre” 15-20 perc alatt. A tonka babot mozsárban összetörjük vagy lereszeljük, a mascarpone-val és a porcukorral elkeverjük. A kész krémmel, friss chilivel és porcukorral díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése