2010. augusztus 23., hétfő

Clafoutis, most épp áfonyával

Nem a háziasságáról híres barátném készített először nekem clafoutist. (:-) ebben spíler!) Ez egy hagyományos francia desszert, bármilyen savanykás,(eper, szeder, ribizli, meggy, áfonya vagy ezek keverékéből) friss gyümölccsel készíthető. (de ha nincs más, a mirelit is jó) Tésztájának állaga félúton van a puding és a palacsinta között, ezért kedvelt édesség.
Egy közepes (25x40-es) tepsihez kell: 3 tojás, 7 dl tej, 15 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, vanília eszencia, kb. 5 dkg vaj a tepsi kikenéséhez és a maradék a tésztához.
A tepsit kikenjük a vajjal, a sütőt előmelegítjük 170-180 fokra. A hozzávalókból kicsit hígabb palacsintatésztát keverünk, amit a tepsiben eloszlatott gyümölcsre öntünk. A maradék vajat felkockázzuk és rászórjuk a tetejére.
Lassú tűzön 45-55 percig sütjük (addig, amíg a tészta közepe is megszilárdul, a széleken pedig aranybarnára nem pirul). Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk!

2 megjegyzés:

  1. Fogalmam sincs, hogy ki az akiről írsz, de a clafouti akkor a legjobb, ha nem cukrozzuk a tetejét, mert akkor ropisabb marad. Ha nem gyümölccsel töltjük - olyan is lehet - akkor lehet pl. csokival is. Igaz, hogy hazájában akkor már nem clafoutinak hívják (az s-végű verzió a régies, eredetileg occitán név), hanem Flaugnarde-nak.

    VálaszTörlés
  2. Nekem mindegy, hogyan hívják ezt a finomságot. Nagyon jó és pikk-pakk összeáll a tészta, a többi már a sütőn múlik és a türelmünkön, hogy kivárjuk!

    VálaszTörlés