2010. november 4., csütörtök

Gesztenyetorta


A kőszegi szelídgesztenyésekben sétálva határoztam el, ha hazajövök gesztenyetortát fogok készíteni. Nyáron a vad szépség szigetének legelterjedtebb terméséből -a gesztenyéből készült "lekvárral" lepett meg kedves barátom, amit a krém ízesítésére használtam. (A szigeten majdnem mindent készítenek gesztenyéből: sört(Pietra), tésztát, lisztet, kozmetikumot, befőttet, likőrt... és persze lekvárt, amiből a legjobb a Korzika túrán megismert Vincensini)

A tésztát a korábbiakban ismertetett "első bevont tortám" receptje szerint készítettem. Azzal a változtatással, hogy a víz helyett sütőrumot kevertem bele.
A krém a következőképpen készült: Először is készítettem egy angol vajkrém alapot (Süssünk c.könyv útmutatását figyelembe véve)
1/4 liter tejszín
1 rúd vanilia
4 tojássárgája
6 dkg cukor
25 dkg vaj
1 gesztenyelekvár (35 dkg)
rum
Nagyon fontos, mielőtt nekilátunk, minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen! A tejszínt közepes lángon lassan felfőzzük a kettébe vágott vaníliarúddal. Ezalatt a tojássárgáját habverővel összekeverjük a cukorral, majd további keverés mellett apránként hozzáöntjük a forró tejszínt. Lassan, közepes lángon, állandó keverés mellett melegítjük a krémet. A nehézséget az jelenti, hogy a krémet addig kell forrón keverni, amíg elég sűrű nem lesz, de semmiesetre sem szabad forrnia, mert akkor összerántja a tojássárgája. Ha késznek ítéljük fémszűrőn átszűrjük és hagyjuk kihűlni.

A szobahőmérsékletű vajat a legerősebb fokozaton min. 15 perc alatt habosra keverem. A kihűlt tojásos krémet kis részekben, folyamatosan adagoljuk a vajhoz. Majd a gesztenyelekvárba elegyítettem kb. 1 dl rumot, s azt is apránként a kész krémhez kevertem. A tortalapokat kicsit meglocsoltam rummal, majd megkentem a töltelékkel. A torta bevonásához az első bevont tortámban leírtak szerint készítettem "bevonót". A díszítéshez gesztenyéket formáztam 25 dkg-os fagyasztott masszából, fehér és barna csokiba mártva. A szobahőmérsékletűre felolvasztott masszából először golyókat majd csúcsos, lapított gesztenyéhez hasonlító formát alakítottam, és órára a fagyasztóba tettem. Gőz felett fehér és barna csokoládét olvasztottam, az aljára került a fehér, a nagyobb felületre, pedig a barna csoki. (ezt még egy kicsit tökéletesítenem kell) Végül fehér cukorbevonóból készített korongokra helyeztem őket.
A torta kiállta próbát, ízlett a "fogyasztóknak"! :-)

6 megjegyzés:

  1. Hm, jól néz ki, biztos finom is volt. Szívesen megkóstolnám, imádom a gesztenyét.

    VálaszTörlés
  2. Hát ez csodálatosan néz ki, szép, nagyon meg tudnék enni egy szeletet, annyira guszta.
    Imádom a gesztenyét minden formában.
    Nagyon ügyes vagy!!!!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű! Mestermű! A recept is nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  4. De jó, hogy rád találtam! Fantasztikus a torta! Úhhh...annyira szeretem a gesztenyét! :)))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm az elismeréseket. Remélem a gesztenyés muffinom is tetszeni fog nektek!

    VálaszTörlés