2010. szeptember 2., csütörtök

Caipirinha

Öcsém volt csoporttársa Brazíliában járt. Ajándékként hozott egy zsák lime-ot, 2 üveg Cachaça-szát (nád"pálinka") és egy összejövetelen megtanította nekünk, hogy kell készíteni a caipirinha-t. Azóta "rabja" lettem, kár hogy ritkán adódik alkalom az elkészítésére.
Egy lime-ot feldarabolunk 6-8 gerezdre, whiskys pohárszerűségbe tesszük, megszórjuk 2-3 teáskanál nádcukorral (sima kristály vagy porcukor is megteszi) törőfával jól összenyomkodjuk, feltöltjük a poharat törtjéggel, majd ráöntjük a cachacát (kb. féldeci-6cl. Koktél shakerben összerázzuk, pohárban kanál segítségével alaposan megkeverjük. Ízlés szerint díszíthetjük, limeszelettel, koktél cseresznyével, vagy orhideával :-) (de fagyis esernyő, vagy mentalevél is jó)
Cachaca: Brazília nemzeti itala, cukornádpálinka, sok mindenben hasonlít a rumhoz, így a cachaca is cukornádpárlat, de rumtól eltérően nem a nádcukorgyártás melléktermékéből, a melaszból, hanem magából a cukornádból desztillálással készül, és fahordóban csak három hétig tárolják. Ennek köszönheti a rumoknál semlegesebb és könnyedebb ízét,amely lehetővé teszi, hogy a koktélkészítés sokoldalú alapanyaga legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése