2012. november 6., kedd

Red velvet cupcake

Már régóta tervezem, hogy sütök "red velvet" -vörös bársony tortát. Viszont a legutóbb a festett cupcake díszítéssel ismerkedtem, így a kettőt ötvöztem. Próbaként kicsiben sütöttem meg a saját receptem szerinti tortácskákat. A tortabevonóval borított sütik egy része magyal díszítést kapott, egypárat pedig kifestettem. Az ehető ételfestéket hamar elpárolgó barackpálinkával oldottam, s úgy használtam. Egy kicsit nehezebb a színátmeneteket alkalmazni, mert a "tészta" beissza a festéket. Legközelebb igyekszem valami divatos kalocsai vagy matyó mintát pingálni.




Hozzávalók:
10 dkg csokoládé  (5dkg ét-, 5 dkg fehér)
10 deka vaj
2 tojás
15 deka cukor
10 dkg tejföl
3 evőkanál vanília aromás tej
2 teáskanál piros ételfesték
1 mokkáskanál sütőpor
15 deka liszt

a krémhez
25 dkg krémsajt
10 dkg vaj
8-10 dkg porcukor
2-3 evőkanál mascarpone
Előmelegítem a sütőt 175 fokra, a tésztához először megolvasztom gőzön az apróra tört csokikat a  vajjal. Amikor már lágy, leveszem, hogy langyosra hűlhessen.
Elektromos habverővel kikeverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a tejes-tejfölben feloldott ételfestéket, majd a vajas csokit. Végül a sütőporos lisztet gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához. A nagy muffin sütőm 12 mélyedésébe papírkapszlit teszek, amelyben egyenletesen elosztom a masszát. 25 perc alatt készre sütöm, rácson hagyom kihűlni.
Ezalatt elkészítem a tölteléket, a vajat habosra keverem a cukorral majd lazítom a krémsajttal és a mascarponéval. A muffinokról lefejtettem a papírt, kettévágtam, megtöltöttem, majd csinos új papírkapszliba helyeztem és a tetejét is megkentem egy kis krémmel.
A kör alakú "fedőlapot" díszítettem zöld fondantból kiszúrt magyal levelekkel és piros bogyókkal, illetve festettem egypár piros virágot. Az alkotásokat a mini-torták, cupcakek tetejére simítottam.
Szerintem jól sikerült.

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Már régóta készülök én is kipróbálni ezt a színt. A díszítés pedig egyszerűen szuper!

    VálaszTörlés
  2. Én meg tegnap néztem ki, hogy ilyesmit szeretnék karácsonyra, nagyon szépek lettek!:))

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! Így utólag, (előtte sokat hezitáltam) nagyon egyszerű, és rendkívül mutatós. Próbáljátok ki, csak ajánlani tudom!!

    VálaszTörlés