2012. december 16., vasárnap

Mézeskalács


Advent közeledtével mindig igyekszem a várakozás napjait megédesíteni. Magam sem tudom miért, nálunk nem volt szokás mézeskalácsot sütni. Mindig volt linzer, vaníliás,- gesztenyés,- és diós kifli, bejgli, sajtos tallér, püspökkenyér s megannyi finomság, de mézeskalács nem.

A főnököm ötlete nyomán -már évtizedes hagyományként-, minden decemberben megrendezésre kerül a Hegyvidéken a Mézeskalács-sütő verseny. Itt a régi formák és a modern elképzelések is megvalósulhatnak. Számomra a legemlékezetesebb "győzelem" a színes, ablakos templom, a legkedvesebb pedig a mézeskalács házikó volt.

Idén advent előestéjén keresztgyermekeimmel hagyományos formájú "kalácsokat" készítettünk, egy-kettőbe persze piros "ablak" is került.
Íme a főnököm bevált, sikeres receptje:
Száraz összetevők:
-75 dkg liszt
-2 evőkanál szódabikarbóna
-10 szem porrá tört szegfűszeg
-kevés őrölt fahéj
-30 dkg porcukor
Folyékony hozzávalók:
-4 tojás
-5 dkg margarin
-4 evőkanál méz

A száraz és a folyékony alapanyagokat összegyúrjuk, kis cipót formálunk belőle és fél napra hűvös helyen pihentetjük.
3 mm vastagra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. Tojásfehérjével és kevés belekevert tejföllel megkenjük. (Most nem kentem be semmivel a tetejüket, s a fűszerezést egy szem kardamom őrölt magjaival "színesítettem".) Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokos sütőben, 5-10 perc alatt megsütjük.

Az "ablakokhoz" használhatunk porrá zúzott kemény savanyú cukorkát, de tökéletes megoldás, ha kristálycukrot karamellizálunk, amit tetszés szerint ízesíthetünk és színezhetünk is. Ha kihűlt, megkeményedett ezt is apróra törjük mozsárban, majd kiskanál segítségével a mézeskalács kiszaggatott mélyedéseiben egyenletesen eloszlatunk.

A díszítéshez 1 tojásfehérjébe kb. 10-12 dkg porcukor keverünk kevés citromlével ízesítjük, aztán egy kisebb nejlonzacskóba töltjük, aminek sarkára kis nyílást vágunk.
Fémdobozban sokáig eltartható, (ha nem puhulna meg, 2-3 szelet almát tegyünk egy éjszakára melléjük)!
 Az idei újdonságok, a mézeskalács-kosár, benne az ütőfás sütikkel! :-)








1 megjegyzés:

  1. Nagyon helyes a templom, a házikó pedig pont olyan, mint a Jancsi és Juliska című mesében.
    Tetszetősek az aprósütemények is.

    VálaszTörlés