2010. szeptember 28., kedd

Az első "bevont" tortám



Sógornőm készített korábban szeretteinek, többféle pillecukormázzal bevont tortát. A különböző blogok oldalain, nagyon sok hasonló technikát lehet megismerni. Elsőre azért a bolti marshmallow-t és egyszerű motívumot választottam ;-)
A torta tésztáját a nagypapámtól tanult, jól bevált vizes-piskóta recept szerint készítettem, mivel most csak egy 15 cm átmérőjű formát sütöttem így a recept a következő volt.
Hozzávalók:
3 tojás
6 evőkanál víz
15 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaó
2 kávéskanál sütőpor
Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. A tojások fehérjét keményre felverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom apránként a cukrot, a tojások sárgáját és végül a vizet. Fakanálra váltok és a sütőporos, kakaós, szitált lisztet óvatosan beleforgatom a masszába. Zsírozott/olajozott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt 15 cm-es kapcsos tortaformába teszem. 20-25 percig sütöm (tűpróba). Rácsra téve a formából kivéve kihűtöm.
Mivel a tészta kakaós, ezért vaníliás-vajas krémet készítettem.
6 dl tej
6 púpozott evőkanál liszt
1 tojás sárgája
20 dkg porcukor
25 dkg margarin
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 csomag Bourbon vaníliáscukor)
Lassú tűzön, állandó keverés mellett a hozzávalókat sűrűre főztem. A margarint külön habosra kevertem, majd miután az előző "főzet" kihűlt, sima krémmé egyesítettem őket. Négy részre vágtam a tortát, megtöltöttem és kívülről is gondosan bevontam. 3- 4 órát (akár egy éjszakát is) hűtőben tartottam.
A cukros tortabevonót a következőképpen csináltam.
Hozzávalók:
14 dkg fehér pillecukor (Marshmallow) kis darabokra vagdalva, 28 dkg gyári, nagyon finom "szemcséjű" porcukor 2 evőkanál víz, sütőmargarin az olvasztáshoz, az edény vastagon történő kikenéséhez, a gyúráshoz, és nyújtáshoz a kézre, étkezési kukoricakeményítő a gyúráshoz, és nyújtáshoz a munkalap felületére


Elkészítése:
Egy kivajazott üvegtálban (magas falú műanyag is jó) betettem a mikróba a pillecukrot és a vizet (olvadás közben dagad!). Ezt fél percig melegítettem. Megkavartam, újra fél perc. Ezt mindaddig, amíg teljesen fel nem olvadt. Kb. 2-2,5 perc. A kavaró eszközt is jó bevajazni, mert nagyon nyúlik és ragad. A porcukor ¾-ed részét abban a tálban, amelyikben melegítettem, a robotgép dagasztó spiráljával kevertem el. (A spirált is bevajaztam). Majd végül kézzel átgyúrtam a munkalapon, -amikor már nem annyira meleg-, a maradék cukorral, beállítva az állagát. A ragadáselkerülése végett a felületet, a kezünket is alaposan kenjük be margarinnal, és szórjuk meg keményítővel, porcukorral. Pillanatok alatt kész, mire az összes porcukrot felveszi, szépen összeáll, és puha, formálható massza lesz, amelyet jó vékonyra ki tudunk nyújtani. Nyújtáskor a sodrófát is érdemes bekenni margarinnal. Amennyiben a massza nem akarna összeállni, vagy szakadozik, érdemes egy pici vizet adni hozzá, visszatenni pár másodpercre a mikróba, és újra átgyúrni. A massza állagát még meleg állapotában tudjuk megfelelően beállítani. Bőven elegendő egy 26-28 cm átmérőjű torta bevonására, 2,5 mm vastagságban. A felnemhasznált masszát, csomagoljuk be légmentesen folpackba, és tegyük hűtőbe. Később,ha használni szeretnénk 15-20 másodpercre tegyük mikróba és újra gyúrva felhasználható. Ételszínező festékkel színezhetjük (vigyázat a folyadék megváltoztatja az állagot, inkább por színezőt használjunk).
Gyárthatunk belőle motívumokat, virágokat, figurákat. A kész figurákat levegőn hagyjunk megszáradni.
Két adagot csináltam az egyiket narancssárga porral, a másikat kakaóval színeztem. Egy kis darabot újragyúrtam, mert zöld folyékony festékkel színeztem.
A korábbi marcipános "szobrászkodásom"nak köszönhetően,viszonylag egyszerűen sikerült a rózsafejeket és a leveleket megformáznom.
A barna masszát vajas, keményítős munkalapon kinyújtottam, gyors mozdulatokkal a tortára helyeztem, kemény műanyaglap segítségével rásimítottam, a felesleget pizzavágóval távolítottam el. Díszítettem s ez az eredmény! Kedves ismerősömet leptem meg vele, születésnapján. Ízlett mindenkinek!

Dióskenyér

Régi vágyam teljesült, szerettem volna Solymári pékséghez hasonló dióskenyeret készíteni. A múlt héten összeállított "öregtésztámnak" a felhasználhatósága 7-10 nap, így több recept átnézése után az alábbi mennyiségeket felhasználva sütöttem meg a kenyeret.
25 dkg öregtészta (Yasmine bazárjából)
1,8 dl tejföl-tej (kb. 2 evőkanál tejföl 1 dl tej
10 dkg világos rozsliszt
5 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
15 dkg BL 80 fehér liszt
1 teáskanál maláta (0,2 dl vízben feloldva)
2 evőkanál burgonyapehely
késhegynyi aszkorbinsav
2 teáskanál só,
1 teáskanál olaj
1 teáskanál cukor (lehet barna is)
1 dkg élesztő
5-6 dkg dió
A diót serpenyőben megpirítottam, kihűtöttem, majd enyhén összetörtem. A hozzávalókból összeállítottam a tésztát, a diót csak a végén adtam hozzá. Kiolajozott kelesztőtálban hagytam 1-1,5 órát kelni, majd enyhén lisztezett deszkára borítottam. kettéosztottam és szélesebb bagett formájúra alakítottam. Ismét hagytam duplájára kelni, majd vízzel megpermeteztem,s 3 helyen bevágtam. 200 fokos légkeveréses sütőben sütöttem 30-35 percig. Amikor kivettem, ismét bepermeteztem és rácsra téve hagytam kihűlni.

2010. szeptember 25., szombat

Marcipános, mandulás szelet


Pár évvel ezelőtt, hideg, őszi napon ettem először kedves ismerősömnél ezt a sütit. Az édes mandulás-marcipán jól illik egy délutáni habos kávéhoz vagy illatos teához.
a tésztához:
15 dkg vaj
6tojás
25 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héja
35 dkg liszt-1
csomag sütőpor
6 evőkanál tej.
a töltelékhez:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1 dl tejföl
1 evőkanál vaníliás cukor
20 dkg marcipánmassza
2 evőkanál konyak de jó a rum is nekem az volt
40 dkg mandulaforgács
A vajat felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat habosra keverjük a cukorral,a sóval és a citromhéjjal. A vajat, a lisztet, a sütőport és a tejet hozzákeverjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a sütőlemezt vajjal kikenjük (én sütőpapírt használok). A tésztát beleöntjük a tetejét simára, elsimítjuk. 15 percig sütjük. Közben a vajat a tejföllel, a cukorral, a pici sóval és a vaníliás cukorral felforrósítjuk. A marcipán masszát kockákra vágjuk, a konyakkal összekeverjük és hozzáadjuk a vajas-cukros tejfölt. Végül a mandulát is beletesszük és az egészet, jól elkeverjük. Ezt a tölteléket rákenjük az elősütött tésztára, és 15 percig visszatesszük a forró sütőbe. A kihűlt sütit rombuszalakúra vágva tálalom.

Quiche (kís)


Quiche, a francia "pizza", aminek omlós tésztájára bármi tehető, ami épp van otthon a hűtőben. Természetesen, csak zöldségekkel kiváló vegetáriánus egytálétel. Ám ilyenkor a sárgarépát, cukkinit, padlizsánt, borsót kicsit elődinsztelem.
A tésztához:
25 dkg sima liszt (benne 1 teáskanál sütőpor)
12 dkg vaj
1 tojás sárgája
csapott teáskanál só
kevés tej vagy víz
A töltelékhez:
2 tojás
2 dl tejszín
2-3 evőkanál créme fraiche (tejföl v. krémsajt is lehet)
só, bors, szerecsendió
Feltétként most császárszalonna szeleteket, főtt tarját, gombát, dinsztelt póréhagymát, kockázott kaliforniai paprikát és kemény sajtkockákat (trappista, füstölt mozzarella, Anikó) tettem.
A lisztet a felolvasztott vajjal, sóval grízszerűvé keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és annyi folyadékot, hogy sima tésztát kapjunk, amit hűtőben egy órát pihentetünk. A hagymát megdinsztelem, a töltelékeket felaprítom. Az öntethez összetevőit is elegyítem, fűszerezem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, a tésztát kinyújtom, és kibélelek vele egy kerek sütőformát úgy, hogy a tésztának pereme is legyen. Villával megszurkálom és 10 percig elősütöm, aztán egyenletesen eloszlatom a feltéteket, a végén a sajtkockákat,és leöntöm a folyékony töltelékkel. 35-40 percig sütöm, friss zöldség szeletekkel díszítve (uborka, paprika, paradicsom) kínálom.

Provanszi hagymalekvár


Pirítóssal előételként, "csatniként" a sültekhez nagyon jól illik. Sós ételek kísérőjeként fogyasztható mártás, mustár és szósz helyett.
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
1 kg hagyma,vékonyan szeletelve (vörös, fehér vagy lila az utóbbi kettő az enyhébb, s harmonikusabb ízhatást érünk el vele)
2 evőkanál cukor
2 evőkanál vörösborecet
só, bors ízlés szerint
1,5 dl vörösbor
Magas falú serpenyőben, (én wokban szoktam) az olajon addig párolom a hagymát míg levet nem ereszt. Ekkor hozzáadom a cukrot, borecetet sózom, borsozom. Hozzáadom a vörösbort és alacsony hőfokon hagyom azt elfőni. Folyamatosan kevergetem és figyelem, ha szükséges adok még hozzá egy kis vizet, megkóstolom és amennyiben kell utána sózom borsozom, illetve borecetet is öntök hozzá. Akkor kész, ha hagyma szétfőtt és lekvárszerűvé vált. Csavaros üvegben a hűtőben több hétig eláll.

Sütőtök-krémleves


Most van itt a szezonja! Sokszor csak felszeletelem és megsütve egyszerű vacsoraként kínálom. De nagyon szeretem krémlevesként is.
Hozzávalók (6 főre)
60 dkg sütőtök
2 kisebb burgonya
1 sárgarépa
1 kisebb hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl tej
2 dl tejszín
kb. 1l zöldségalaplé
5 dkg vaj
szerecsendió, só, bors
cruton, pirított tökmag,
tökmagolaj, pirítós

Őrségi tökmag "pogácsa"
Egy nagyobb lábosban a vajon megdinsztelem a karikára vágott sárgarépát, majd hozzáteszem a megpucolt,kimagozott, kockára vágott sütőtököt, krumplit, hagymát, fokhagymát és felöntöm a tej, tejszín és alaplé keverékével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendió reszelékével ízesítjük. Miután a hozzávalók megpuhultak botmixerrel pürésítjük. Piritott tökmaggal, crutonnal vagy tökmagolajos pirítóssal kínáljuk.

2010. szeptember 19., vasárnap

Császárzsemle


Nagyon megtetszett ez a csavart forma, s a tegnap készített "öregtésztám" első próbájaként ezt alkottam. A receptet itt láttam. Köszönet Yasminenak érte!

Hozzávalók:
2 dkg élesztő
2 ek. tejföl
2 dl tej (vagy 1dl víz és 1 dl tej)
50 dkg BL80 liszt
2 tk. só
késhegynyi aszkorbinsav
2 ek.burgonyapehely
4 ek. olaj
1 tk. cukor
20 dkg öregtészta

Az öregtésztának 10-12 órát kell szobahőmérsékleten kelnie, ezért célszerű este elkészíteni, s egy éjszakán keresztül túlkeleszteni.
Hozzávalók:
50 dkg liszt (BL 80-as)
csipet só
1 ek. olaj
3 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
A tejet elkevertem a cukorral, tejföllel, majd meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt, és meleg helyen felfuttattam. Közben a lisztben elkeverem a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is. Dagasztás után sima, ruganyos tésztát kaptam, amit betakarva kétszeresére kelesztettem, közben 20 perc elteltével kicsit átgyúrtam. A formázást teljes egészében Yasminetól vettem "A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra borítom, még egyszer átgyúrom, majd 14 egyforma részre vágom. A kis tésztából először egy gombócot gömbölyítek, majd egy kb. 40 cm hosszú rudat sodrok. Megkötöm, mint egy madzagot. Az egyik végét a sodrásnak megfelelően lefelé középre bebújtatom. A zsemlét megfordítom, majd a másik végét is a közepébe bújtatom. A végeket elrejtem a zsemle belsejében." Képekkel illusztrálva itt.
Nekem a 16-17 perc sütés 180 fokon csak "légkeveréses üzemmóddal" elég. Nagyon finom lett!

2010. szeptember 18., szombat

Fonott, sajtos zsemle


Mostanában több gasztroblogot is "végig" olvastam, s kedvet kaptam egy kis pékségi munkához. :-) Gyermekkori barátném csodálatos péksütijei rabul ejtettek. Az ott látottak "ihlették" mai próbálkozásomat. Mivel csak egymagamnak készítettem, az receptet megfeleztem. Időszüke miatt, csak a hipermarketek "kínálata" maradt, s ott a burgonyapelyhet mégcsak hallomásból sem ismerik, ezt zabpehellyel helyettesítettem (az volt itthon). Egyik helyen natúr chipszet próbáltak rám tukmálni...
Mivel éppen bontott tejszínem sem volt, ezért tejet használtam.
Hozzávalók:
30 dkg BL80 liszt
5 dkg fehér tönkölyliszt
1 tk. tengeri só
1 dl víz
1 tk. cukor
1,5 dkg élesztő
4,5 dkg vaj
0,5 dl tej
1,5 ek. apró zabpehely (burgonyapehely)
A liszteket átszitáltam, összekevertem a sóval, zabpehellyel, s a lágyra olvasztott vajjal. A vizet a tejjel és a cukorral meglangyosítottam, felfuttattam benne az élesztőt, majd kemény, ruganyos, sima tésztává dagasztottam. Kb. 20 perc kelés után újra átdolgoztam, duplájára (kb. 40 perc) kelesztettem.
A formázáshoz egy-egy zsemlényi tésztadarabot kinyújtottam (ebből a féladagnyi tésztából 7 db lett), és 8 csíkra vágtam. 4 szál vízszintesen, 4 szál függőlegesen szövetszerűen egymás alá-fölé bújtatva, a közepére 2x2x2-es sajtkocka. A széleit, 4 sarkát összefogva, és megfordítva muffinpapírral bélelt muffinformába tettem. 180 fokos sütőben nekem 30 perc alatt sült aranyszínűre. A sajt itt-ott kicsordul a rések között, de ez nem probléma.

2010. szeptember 17., péntek

Kukorica krémleves

1 kukoricakonzerv (bonduelle), 1 közepes fej lila hagyma, 1 liter alaplé (másfél valamilyen csirke-, marha-, vagy erőleveskocka felforralva 1 l vízben) 2dl tejszín (főzőtejszín), só, bors.
A hagymát kockára vágom, kevés olajon üvegesre pirítom, majd felöntöm az alaplével, beleteszem a kukoricakonzerv 2/3-át, és felforralom. Ekkor keverem hozzá a tejszínt, csipetnyi sót, borsot. Botmixerrel vagy turmixban krémesre pépesítem. Ha szükséges még sózom, borsozom, ha sűrűnek találom, akkor egy kis vízzel még hígítom, valamint hozzá teszem a maradék kukoricát és hagyom, hogy újból felforrjon. Sajtos stanglival, vagy csavart sajtos-sonkás stanglival kínálom. (de ezek nélkül is finom)

2010. szeptember 9., csütörtök

Tavaszitekercs vagy ahogy először hallottam: "Flülingslole"

Első bécsi látogatásomkor levelezőpartnerem vitt el -nekem a 80-as évek közepén kuriózumnak számító- kínai étterembe. Az ő javaslatára kóstoltam meg az előételek között szereplő "Frühlingsrolle"-t. (Azóta is mosolyogva gondolok vissza a pincérre, aki az "r" hangot ázsiai szokás szerint "l"-lel helyettesítette.) Roppanós, könnyű, külső borítás, belül pedig harmonikus, húsos-zöldséges töltelék.Sok osztrák-német receptet böngésztem végig, hogyan tudnám itthon is elkészíteni. Akkoriban még annyira elérhetetlennek tűnő fűszerek kellettek hozzá, hogy letettem a reprodukálásról. A világútlevél, a kínai vendégmunkások, majd a piacozók megismertették, s hozzájuthatóvá tették az alapanyagokat. Sokszor már a tésztát sem magam gyúrom, hanem a fagyasztott változatot használom. Így az elkészítés menete a következő: amíg a tészta pihen, vagy a mirelit felenged, megcsinálom a tölteléket.
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg búzaliszt,
fél kávéskanál só,
1 pohár hideg víz,
1 felvert tojás.

A töltelékhez:
15 dkg csiperkegomba,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
10 dkg kínai kel vagy fehérkáposzta
10 dkg sárgarépa
5 dkg spenót, mángold
10 dkg bambuszrügy
10 dkg szójacsíra,
10 dkg darált marhahús
1 kk étkezési búzakeményítő
1 dl szárnyas húsleves
1 késhegynyi őrölt chili
fél kávéskanál glutamát,
1 evőkanál száraz fehér bor,
2 evőkanál szója szósz
3 evőkanál hoisin szósz
1 darabka gyömbér
mogyoróolaj
só, bors
A lisztet a vízzel és a sóval sima tésztává gyúrjuk, kb. 30 percig nedves ruha alatt pihentessük. Majd nyújtsuk ki körülbelül 1,5 mm-es vastagságúra, és vágjuk 15x15 cm-es négyzeteket.
A töltelékhez a zöldségeket julienne-re vágjuk (gyufaszál méret), a gyömbért lereszeljük. Az apróra vágott hagymát először mogyoróolajon megpirítjuk, majd
hozzá adjuk a darált marhahúst. (Ezt lehet külön is megpirítani, akkor egyszerűbb a vega és húsos változatot elkészíteni.) Ezt követi a répa, káposzta, s a többi zöldség, s aztán a fűszerek. A hozzávalókat ízlés szerint lehet variálni, ill. ki-mit szeret vagy mi van otthon. :-) Ha kész, félretesszük hűlni.
Tölteni úgy szoktam, hogy a négyzet egyik sarka felém néz, a közepétől egy kicsit lejjebb halmozok egy 1-1,5 evőkanál tölteléket, majd először a bal-, ill. jobboldali csücsköt ráhajtom aztán a hozzám közelesőt, s feltekerem. Forró mogyoróolajban kisütöm, lecsepegtetem, s az ázsiai boltokban kapható édes-chiliszósszal kínálom.

2010. szeptember 5., vasárnap

Áfonyadzsem

Hozzávalók: 1200 g áfonya, 2 citrom leve, 1 tasak (500 g) Dr. Oetker befőzőcukor Extra 2:1 (vagy dzsemfix 2:1 és 500g kristálycukor)
A megmosott áfonyát lecsöpögtetjük, ha találunk szárat, attól megfosztjuk, s a nagyobbakat kettévágjuk, a citromok kicsavart levével, a cukorral és a dzsemfix-szel összekeverjük. (ha homogénebb, lekvárszerű végeredményt szeretnénk, akkor muszáj az áfonyát húsdarálón ledarálni) Közepes lángon, állandó keverés mellett felforraljuk, kb. 3 percig forraljuk, majd gondosan megtisztított üvegekbe csurig merjük. Tetőt celofán nélkül rátekerjük és minimum 5 percig fejre állítjuk, kihűtjük.

2010. szeptember 2., csütörtök

Caipirinha

Öcsém volt csoporttársa Brazíliában járt. Ajándékként hozott egy zsák lime-ot, 2 üveg Cachaça-szát (nád"pálinka") és egy összejövetelen megtanította nekünk, hogy kell készíteni a caipirinha-t. Azóta "rabja" lettem, kár hogy ritkán adódik alkalom az elkészítésére.
Egy lime-ot feldarabolunk 6-8 gerezdre, whiskys pohárszerűségbe tesszük, megszórjuk 2-3 teáskanál nádcukorral (sima kristály vagy porcukor is megteszi) törőfával jól összenyomkodjuk, feltöltjük a poharat törtjéggel, majd ráöntjük a cachacát (kb. féldeci-6cl. Koktél shakerben összerázzuk, pohárban kanál segítségével alaposan megkeverjük. Ízlés szerint díszíthetjük, limeszelettel, koktél cseresznyével, vagy orhideával :-) (de fagyis esernyő, vagy mentalevél is jó)
Cachaca: Brazília nemzeti itala, cukornádpálinka, sok mindenben hasonlít a rumhoz, így a cachaca is cukornádpárlat, de rumtól eltérően nem a nádcukorgyártás melléktermékéből, a melaszból, hanem magából a cukornádból desztillálással készül, és fahordóban csak három hétig tárolják. Ennek köszönheti a rumoknál semlegesebb és könnyedebb ízét,amely lehetővé teszi, hogy a koktélkészítés sokoldalú alapanyaga legyen.