2010. június 2., szerda

Eperdzsem, Banáner


Ahogy a tájak pillanatnyi hangulatát szeretném rögzíteni fotóimmal, úgy a nyár ízeit zárnám üvegbe a befőzéssel. Több száz lekvár, kompót készítésénél asszisztáltam anyukámnak, s aztán önállósodtam :-) Az alábbi két recept az első próbálkozásom eredménye. Az oetker termékeket nem csak az egyszerűségükért választottam, hanem azért, mert így kevesebb cukor is elég a tartósításhoz. A rövidebb főzési idő miatt jobb a lekvárok íze, illata.
Kedves jogász barátom kifejezett rajongója a banáneremnek, elmondása szerint nála, ha egy üveg felbontódik, hipp-hopp el is tűnik, főleg azóta, mióta lánya is lelkes fogyasztó.
Citromos eperdzsem
Hozzávalók: 6 db filézett citrom kb. 250 g.
Kb. 1000 g eper (előkészítés után együttesen kb. 1250 g)
1 tasak (500 g) Dr. Oetker befőzőcukor Extra 2:1 (vagy dzsemfix 2:1 és 500g kristálycukor)
A megmosott epret lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd kis darabokra vágjuk, a citromok kicsavart levével, a cukorral és a dzsemfix-szel összekeverjük. (ha nem sikerült túlérett epret vásárolnunk, akkor egy kicsit krumplinyomóval megnyomkodjuk, hogy legyen leve is.) Nagy lángon állandó keverés mellett felforraljuk, kb. 3 percig forraljuk, majd gondosan megtisztított üvegekbe csurig mejük. Tetőt celofán nélkül rátekerjük és minimum 5 percig fejre állítjuk, kihűtjük. Dunsztolás nélkül a spejz „befőttes” polcára rakjuk.

„Banáner” banános eperdzsem
Hozzávalók:
1000 g eper
250 g banán
2 db citrom leve
1 tasak Dr. Oetker befőzőcukor Extra 2:1 (vagy dzsemfix 2:1 és 500g kristálycukor)
A megmosott epret lecsöpögtetjük, szárától megtisztítjuk, majd kis darabokra vágjuk. A banánt meghámozzuk, és felaprítjuk.
A gyümölcsöket, a citromlevet és a befőzőcukrot egy főzőedényben elkeverjük. Állandó kevergetés mellett nagy lángon felforraljuk, legalább 3 percig forrni hagyjuk, továbbra is kevergetve, ezután levesszük a tűzről. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről. Azonnal befőttesüvegekbe töltjük, lezárjuk, majd legalább 5 percig fejtetőn állni hagyjuk.

2 megjegyzés:

  1. Tavaly kaptunk Gabitól néhány üveg eperlekvárt (banánosat is!)Hm... mennyei volt!!!
    Ilyen finomat még nem ettem! (Anyukám, bocsánat, de tényleg így van!)
    Idén nekibátorkodtam én is a lekvárkészítésnek. Természetesen Gabi receptje alapján. Tényleg gyorsan elkészíthető és nem kell hozzá sok cukor és tartósítószer sem.
    Örömmel nézek be a spájzba! Már nálam is ott sorakoznak a piros befőttesüvegek, felcímkézve, szépen, ahogy egy jó háziasszonynál illik :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is megcsináltam az eperdzsemet. Isteni finom és fantasztikus színe van - gondolom a citrom miatt - senki nem bír neki ellenállni :)

    VálaszTörlés