2010. június 27., vasárnap

Crème Caramell - Karamell krém

Igazi francia édesség, a crème brûlée "testvére". Az alapvető különbség a kettő között, hogy az egyiknél a tálka aljába kerül a karamellizált cukor, míg a másiknál a már kész pudingra szórunk kristálycukrot, amit szakácsfáklyával olvasztunk, karamellizálunk a desszert tetejére.
Hozzávalók (2-4 személyre):
1db vanília rúd,
2,5 dl tej (esetleg 2 dl tej + 1,3 dl tejszín),
2-3 egész tojás,
6+4 dkg cukor
Elkészítése:
A 4 dkg cukrot 1 tk. vízzel alacsony hőfokon, kavarás nélkül sötét színűre olvasztjuk, karamellizáljuk. Azonnal 4 darab, 1-1,5 dl űrtartalmú hőálló tálkába, csészébe csurgatjuk, az edény alján egyenletesen eloszlatjuk, lehűtjük, hogy teljesen megszilárduljon.
A vanília rudat felhasítjuk, kikaparjuk a vanília magokat a tej&tejszín keverékébe tesszük, amit forráspontig melegítünk. A tojásokat kézi habverővel fehéredésig keverjük a cukorral. A meleg tejet lassan hozzáöntjük a tojásos keverékhez, átszűrjük, és a tálkákba öntjük. Egy tepsibe helyezzük a tálkákat, forrásban lévő vizet öntünk bele úgy, hogy kb. az edények 2/3-áig érjen. 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. (A sütési idő a tálkák méretétől is függ). Nem baj, ha picit még lágy, hűlés közben még szilárdul. Fogyasztásig hűtőben tartjuk (akár egész éjszakára vagy napra). Tálaláskor késsel óvatosan körbelazítjuk a krémet, majd tányérokra borítjuk, s így a karamell kerül a tetejére, az öntet „körbeöleli” az édességet.
Különleges megkoronázása egy vacsorának, főleg ha egy Tokajicum Jégvirággal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése