2010. június 1., kedd

"Pie de limón Helado" Citromos krémtorta

Dél-amerikai utazásunk egyik emlékezetes desszertje. Peruban az "örök tavasz" városának Arequipának, a Patio del Ekeko éttermében fedeztük fel. Egyszerű, ám mégis fenséges süti. Habkönnyű, a citrom miatt duplán hűsítő. Az alábbi recept többszöri kísérletezés eredménye. A spanyol nyelvterületen többfajta mutációja is megtalálható. Igyekeztem az általunk kóstolthoz leginkább hasonló édességet előállítani. Melyik jobb, a sütött vagy inkább csak a kifagyasztott tésztájú? Ez függ a tölteléktől, ha folyósabb, több natúr joghurtot tartalmaz akkor talán szerencsésebb az alapot megsütni. Ekkor a savanyú, krémes, puha töltelék mellett a "tészta" megtartja roppanós kérgét. A töltelék lehet csak krémsajt, vagy csak natúr görög joghurt, de ahogy írtam több összetevő egyvelege is; a lényeg 600-700 grammnyi legyen a végén. A görög joghurtot azért tartom jobbnak szemben a simával, mert nem annyira vizes, és sokkal krémesebb hatású. Ha majd egyszer végre nem fog esni az eső, és a hőmérő higanyszála a 30 fok felé kacsint, igazán üdítő lehet ez a könnyen elkészíthető finomság. Dél-Amerikában nem láttam citromot, mindenhez lime-ot adtak, így ha "ízhű" szeretnék lenni, csak lime-ot használok én is. :-)

Citromos torta
Tésztához:
180-200 g (a tortaforma mérettől függően 24-26 cm) gyömbéres fahéjas vagy csak egyszerű vajas keksz ledarálva (vagy turmixszal összezúzva)
90-100g sózatlan vaj
A töltelékhez:
Ízlés és citrommérettől függően: 3 citrom (lime) leve
1citrom (lime) héja
3 tk zselatin por
225g krémsajt (philadelphia-szerű natúr!!)
200g görög joghurt
200g tejföl, vagy joghurt, vagy creme fraiche, ricotta
4 evőkanál méz vagy cukor, vagy csak 2 tasak vaníliás cukor
Máz: Oetker színtelen tortazselé(zselatin).
A kekszmorzsát összekeverem az olvasztott vajjal, majd belenyomkodom egy kerek levehető falú tortaformába, s beteszem a hűtőbe egy fél órára, hogy a keksz és a vaj megszilárduljon.
(vagy 180 fokos sütőben 15 percig elősütöm, majd hagyom teljesen kihűlni)
A zselatint felolvasztom a joghurtban (forrni nem szabad) A hozzávalókat összekeverem habverővel, majd a hideg tésztára öntöm. 2 óra dermedés után a színtelen zselatint a használati utasítás szerint kevés citromlével elkészítem, s vékonyan bevonom a torta tetejét. (A helyiek ezt elhagyják, azt mondják csak a cukrászdában tesznek rá ilyen fényes fedőréteget. Ha sietünk elhagyható, de szerintem ezzel az "igazi")
Jó, ha tálalás előtt egy éjszakát hűtőben tudjuk tartani. Ha ez nem lehetséges 6 óra pihenésre „ízösszeérésre”azért szükség van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése