2017. január 1., vasárnap

Pavlova koszorú


Boldog új évet kívántam ezzel a süteménnyel, nem csak a szépségével, hanem "mögöttes" tartalmával is. Ugyanis sok országban esznek kerek formájú ételeket ilyentájt, a kör ugyanis teljességet jelent, így lesz teljes az új év. Ahogy az Index cikkéből megtudhattuk, Törökországban gránátalmát esznek, mivel a gyümölcsből kiszóródó számtalan vörös mag a leendő gazdagságot jelképezi. Emellett a piros szín az emberi szívet, vagyis az életet és termékenységet is szimbolizálja. A gyümölcs azért is fontos, hogy amibe belefogunk az gyümölcsözővé váljék.
Remélem ebben az évben több időm jut a blogra, és az elmúlt évek fotóihoz tartozó recepteket is meg tudom osztani veletek. A hosszú bevezető után következzék az egyszerűen csodálatos süti, amit a "sütés"- kihűlés miatt célszerű előző nap elkészíteni.
Ezek a "karikák" azóta készültek. Midig nagy sikere van, fantasztikusan mutatós, jó desszert.

Hozzávalók:
6 nagy tojás fehérje (a sárgákból tojáslikőr vagy Néró süti készülhet)
35 dkg kristály cukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál enyhe ecet

a tetejére 4 dl vagy egy fél literes 35%-os habtejszín
1 evőkanál vanília paszta (opcionális)
5 dkg pocukor (opcionális)
15 dkg eper
20 dkg málna
20 dkg áfonya
fél gránátalma magja
2 passió gyümölcs (maracuja)
menta levél, porcukor a díszítéshez

A fehérjéket közepes keménységű habbá verjük, majd a legmagasabb fokozaton tovább verve, hozzáadjuk lassan, kanalanként a cukrot,  addig keverve, amíg fényes és kemény nem lesz. A keményítőt krémesre keverjük az ecettel és beleforgatjuk a masszába.
A korábban sütőpapírra rajzolt 15-30 cm átmérőjű körgyűrűre halmozzuk, csinos csúcsocskákat formázunk az oldalára, illetve a kanál fonákjával "árkot" húzunk körbe a tölteléknek. 120 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 1 óráig sütjük, az a legjobb, ha ott tud kihűlni, száradni éjszaka alatt.
Tálalás előtt a tejszínt habbá verjük, s a koszorú mélyedésébe halmozzuk. A gyümölcsöket ízlésesen ráhelyezzük, mentalevéllel és porcukor szórással díszítjük.


1 megjegyzés: