Mindig fejtörést okozott, hogy a habcsók-készítés melléktermékeként megmaradt tojássárgájával mi legyen. A Pavlova-koszorúból megmaradt 6db, most épp nem vágytam rántottára, és a tengernyi süti mellett nem akartam egy újabbat készíteni (Néró süti) így a jól bevált likőrkészítés maradt.
Hozzávalók:
500 ml 3,5 %-os tej
250 ml habtejszín (35%-os)
2 db vaníliarúd (vagy kettő kávéskanál paszta)
100 g porcukor
6 db tojássárgája
250 ml rum - fehér (vagy vodka)
100 ml barna rum
150 g porcukor
A tejet, a tejszínt, a félbevágott vaníliarudakkal, és a 10 dkg porcukorral felforraljuk, majd félretesszük. A tojások sárgáját habosra keverjük a másik adag porcukorral. A forró tejet vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgához keverjük. (Erre azért van szükség, hogy ne főljön meg a tojássárga, viszont a forró tejjel pasztörizáljuk a tojást, így nem nyersen fogyasztjuk.) Amikor kihűlt hozzá öntjük az alkoholokat. A vaníliarudakkal együtt leszűrve üvegekbe töltjük. Egy éjszakás érlelés-hűtés után fogyasztható, de ha tovább érleljük még finomabb...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése