2012. december 17., hétfő

Karácsonyi puncs




2 liter vörösbor (nem kell jó minőségű, félédes vagy édes asztali bor erre jó)
1 liter fekete tea (lehet ízesített, narancs, szegfűszeg, fahéj)
1 rúd vanília (vagy vanília eszencia)
3 dl narancslé
1 puncs fűszerkeverék (ha nincs: 2 evőkanálnyi szárított narancshéj, 3 db 5 cm körüli fahéj, 10 szegfűszeg, 1 kardamom,)
2 db frissen szeletelt narancs
1 db citrom leve
15 dkg cukor
 Ízlés szerint rum  (lehet fehér, barna, ami van otthon! Ha alkohol mentesen szeretnénk akkor rumaromát használunk)
A hozzávalókat összeöntjük, lassú tűzön néha megkeverve hevítjük. 3 percig hagyjuk forrni majd narancskarikával kínáljuk.
 

2012. december 16., vasárnap

Mézeskalács


Advent közeledtével mindig igyekszem a várakozás napjait megédesíteni. Magam sem tudom miért, nálunk nem volt szokás mézeskalácsot sütni. Mindig volt linzer, vaníliás,- gesztenyés,- és diós kifli, bejgli, sajtos tallér, püspökkenyér s megannyi finomság, de mézeskalács nem.

A főnököm ötlete nyomán -már évtizedes hagyományként-, minden decemberben megrendezésre kerül a Hegyvidéken a Mézeskalács-sütő verseny. Itt a régi formák és a modern elképzelések is megvalósulhatnak. Számomra a legemlékezetesebb "győzelem" a színes, ablakos templom, a legkedvesebb pedig a mézeskalács házikó volt.

Idén advent előestéjén keresztgyermekeimmel hagyományos formájú "kalácsokat" készítettünk, egy-kettőbe persze piros "ablak" is került.
Íme a főnököm bevált, sikeres receptje:
Száraz összetevők:
-75 dkg liszt
-2 evőkanál szódabikarbóna
-10 szem porrá tört szegfűszeg
-kevés őrölt fahéj
-30 dkg porcukor
Folyékony hozzávalók:
-4 tojás
-5 dkg margarin
-4 evőkanál méz

A száraz és a folyékony alapanyagokat összegyúrjuk, kis cipót formálunk belőle és fél napra hűvös helyen pihentetjük.
3 mm vastagra nyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. Tojásfehérjével és kevés belekevert tejföllel megkenjük. (Most nem kentem be semmivel a tetejüket, s a fűszerezést egy szem kardamom őrölt magjaival "színesítettem".) Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokos sütőben, 5-10 perc alatt megsütjük.

Az "ablakokhoz" használhatunk porrá zúzott kemény savanyú cukorkát, de tökéletes megoldás, ha kristálycukrot karamellizálunk, amit tetszés szerint ízesíthetünk és színezhetünk is. Ha kihűlt, megkeményedett ezt is apróra törjük mozsárban, majd kiskanál segítségével a mézeskalács kiszaggatott mélyedéseiben egyenletesen eloszlatunk.

A díszítéshez 1 tojásfehérjébe kb. 10-12 dkg porcukor keverünk kevés citromlével ízesítjük, aztán egy kisebb nejlonzacskóba töltjük, aminek sarkára kis nyílást vágunk.
Fémdobozban sokáig eltartható, (ha nem puhulna meg, 2-3 szelet almát tegyünk egy éjszakára melléjük)!
 Az idei újdonságok, a mézeskalács-kosár, benne az ütőfás sütikkel! :-)








2012. december 3., hétfő

Sütőtökös gnocchi vargányával

 Nagyon szeretem a gnocchit, a céklás változaton felbuzdulva elkészítettem sütőtökkel is. A feltéthez ez alkalommal vargányás-rókagomba ragut terveztem. Ám a vásárlás hevében valahogy a rókagomba megszökött, kicserélődött, így csak vargányát használtam.
Hozzávalók:
50-60 dkg burgonya
25 dkg sütőtök
1 tojás
kb. 15-20 dkg finomliszt

a feltét:
2 szál újhagyma, zöldje is!
5 dkg vaj
provance-i fűszerkeverék
40 dkg mirelit vargánya
só, bors
5 dkg parmezán
A burgonyát puhára főzzük, megpucoljuk. A krumplinyomón átnyomjuk. A sütőtököt felszeletelve puhára sütöttem  majd a kívánt mennyiséget a héja nélkül pürésítettem. Amikor mindkettő kihűlt, sózzuk és összedolgozzuk az egész tojással és a liszttel. Laza tésztát készítünk, sűrűbbet, mint egy krumplipüré. Habzsákba töltjük és lobogó sós vízbe szaggatjuk, egy olló segítségével. Amikor feljön a víz tetejére, szűrővel kevés olajra szedjük.
Serpenyőben vajat melegítünk, megpároljuk benne a felkarikázott hagymát, fűszerezzük, hozzáadjuk a feldarabolt gombát 1-1,5 dl fehérborral fedő alatt 20 perc alatt készre pároljuk. Végül apróra vágott petrezselyem- és bazsalikomlevéllel megszórjuk. Reszelt parmezánnal koktélparadicsommal díszítve tálaljuk.
 










Brownie-torta

Többfajta recept szerint készítettem korábban ezt az angolszász vidéken kedvelt sütit. Az ünnepi alkalomra ezúttal félretettem a hagyományos négyzetformát és tortaként sütöttem. Mákparféval amaréna szósszal kínáltam. A látvány és ízharmónia végett a vanília vagy madártej fagyi jobban passzolt volna.
Hozzávalók:
40 dkg barna nádcukor (jeles napokra muscovadoból)
38 dkg vaj
18 dkg 70 %-os étcsoki
15 dkg liszt
5 tojás
1 teáskanál vanília kivonat, vagy egy rúd vanília kikapart magja
1/2 teáskanál sütőpor
csipetnyi só
A sütőt 170 fokra előmelegítjük, a vajat a csokidarabokkal gőz felett  megolvasztjuk. A tojásokat a cukorral és a vaníliaaromával habosra keverjük. Apránként hozzákeverjük az olvasztott vajas csokit, és a többi száraz összetevő keverékét szitálás után elvegyítjük. Egy 25x25 négyzet alakú tepsit kibélelünk papírral, belesimítjuk a masszát 35-40 perc alatt készre sütjük. A közepe lehet folyós, ne süssük túl. A formában hagyjuk kihűlni, majd négyzetekre szeleteljük. 










2012. december 2., vasárnap

Csicsókakrémleves céklatulipánnal

Csicsókakrémlevest már készítettem, csak fotóm nincs róla. Advent első vasárnapján szerettem volna valamivel izgalmassá, különlegessé tenni. Így találtam ki, hogy mozzarellás-céklás galuskából virágszirmokat "rajzolok" a szárat és a leveleket petrezselymes pestóból készítem.
Hozzávalók:
4 közepes csicsóka (80-90 dkg)
1 közepes salotthagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 l zöldségalaplé (én ismét bevetettem anyukám által elrakott daráltzöldséget)
2 dl tej vagy tejszín
só, bors
Az apróra vágott hagymákat üvegesre pirítottam, majd a kockára vágott csicsókát is párolni kezdtem, sóztam, borsoztam, s felengedtem az alaplében elkevert tejszínnel, puhára főztem, majd turmixban krémesre pürésítettem.
A levesbetéthez hozzávalók:
30 dkg héjában főtt cékla megpucolva, összeturmixolva
5 dkg reszelt mozzarella sajt
5-10 dkg liszt
1 egész tojás, só ízlés szerint
Az alapanyagokból nokedli keménységű tésztát keverek, majd  külön vízben kanál segítségével virágszirom alakúra szaggatom, kifőzöm.
A pestóhoz két csokor petrezselymet, két gerezd fokhagymát 5 dkg fenyőmagot és 2 evőkanálnyi reszelt parmezánt zúzok olívaolaj segítségével homogénné.
A céklagaluskákat a tányérba helyezem felöntöm a levessel, a zöld pestóból szárat, leveleket csepegtetek, s kész az ízletes műalkotás :-) !