2012. február 7., kedd

Angol narancskrém (orange curd)


Kati barátnőm lepett meg néhány napja illatos-fűszeres, saját készítésű narancslekvárral, ami istenien passzolt a csíkos formakalácshoz, de önmagában is nagyon ízlett. Hétvégén lédús, finom görög narancsot vettem. Gondoltam, itt az idő "palackba" zárni, de most nem lekvárként, hanem az angolok által imádott "lemon curd"-höz hasonlóan. Gyorsan utána néztem, s az alábbi arányok szerint főztem meg a krémet.

kb. 3 db kifacsart narancs (150 ml)
2 közepes tojás
5 dkg (82%-os) vaj
7,5 dkg nádcukor
reszelt narancshéj

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a narancsok kipréselt levét és ha (bio) egy evőkanálnyi héjat is reszelünk bele. (Ausztriában már több éve lehet Oetker reszelt narancshéjat kapni, én ezt használtam.) Vízgőz felett habverővel, folyamatos keverés mellett kb. 10 percig főzzük, amíg lágy puding állagúvá nem válik. Még melegen hozzáadjuk a kockára vágott vajat. Üvegbe tesszük, miután kihűlt, hűtőben tárolva 1-2 hétig fogyasztható. Már, ha marad belőle, mert azaz igazság, a kellemesen savanykás, selymes krém nagyon eteti magát. Kalácsra, kekszhez, de piskóták, sütemények töltelékeként is használható.

Minden egyes kóstoláskor eszembe jut az angliai "ötórai tea". Felelevenednek őszi kirándulásunk képei. Mennyire jó volt a zöld parkokban sétálni, s az évszázados emlékek között barangolni. S London megér egy hétvégét, ízelítőnek, hogy legyen kedvünk visszatérni.

London eye

Green Park

Boleyn Anna "fő-vesztő" helyének modern megjelenítése

Long Walk, Windsor

2 megjegyzés:

  1. Elkeszitem a narancskremet:-)
    Te meg gyere vissza tavasszal vagy nyaron!

    VálaszTörlés
  2. Már nézem az akciókat! Keresem az alkalmas időpontot! Májusban minden olyan gyönyörű, virágos lehet, ha már odaát az ősz is zöldebb!

    VálaszTörlés