2011. október 7., péntek

Diós-csokis keksz


Kedves barátaimnál kóstoltam a múlt héten, s az adta a motivációt, hogy kipróbáljak valami hasonlót. Korábban is készítettem kekszet, azokkal az volt a problémám, nem volt eléggé roppanós, s aztán puhán omlós, sőt igazából a csokidarabok sem úgy "olvadtak" ahogy én szerettem volna. A csokira a megoldás: a "csokicseppek" használata, vagy közel egyformára vágás -morzsalék nélkül, (mivel ez a 70%-os kakaó tartalmú csokinál nem olyan egyszerű, az előzőt választottam :-))

Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg cukor (a fele barna, nád)
2 tojás
25 dkg darált dió
10 dkg apróra vágott dió
20 dkg csokicsepp
fél kávéskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 kiskanál vaníliaaroma

Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, a hozzávalókat kimértem, majd a szárazanyagokat összekevertem sorban: a lisztet, a sütőport, a darált diót, a cukrot, majd a dió darabokat. Ekkor hozzáadtam a kockára vágott vajat, és a tojásba elkevert vaníliaaromát a KitchenAidem dagasztójának segítségével egybe dolgoztam. A csokicseppeket kézzel kevertem hozzá, hogy ne törjenek össze. Zsírpapírral bélelt sütőlapra 5 cm távolságra diónyi golyókat helyeztem, -én kézzel- de egy pohár aljával is lehet, ellapítottam. 12-14 percig amíg az alja aranybarna nem lett, sütöttem őket. A tepsiben hagytam kicsit hűlni, majd -óvatosan, mert törékeny- rácsra tettem. Kávé mellé, vagy utazásra tökélete. Dobozban sokáig eltartható!

3 megjegyzés:

  1. OK! Legközelebb ezt küldök! :-)

    VálaszTörlés
  2. Megcsináltam, bár én tk lisztből, csoki nélkül, vanìlia aroma helyett v csukorral. Isteni lett. Köszi a receptet

    VálaszTörlés