2012. június 30., szombat

Halloumi spárgával, hollandi mártással


Egy könnyű ebédre vágytam. Előző nap vettem egy csomag friss, zöld spárgát, a hűtőszekrényemben volt egy korábban vásárolt halloumi* sajt, és fekete-erdei sonka.
Mivel sikerült zsenge spárgát kapnom, így megmosás után papírtörlőn megtörölgettem, majd az alsó végükből kb. 1 cm-es darabot levágtam, hogy biztos legyek benne, hogy nem "fás". Egy sárgarépát is megtisztítottam és krumplihámozóval igyekeztem 2mm szeleteket vágni belőle. A zöldségeket betettem egy nagyobb műanyag edénybe, majd egy liter vizet felforraltam egy evőkanál cukorral, kevés citromlével, sót és 2dkg vajat tettem még hozzá. A zubogó vízzel leöntöttem a spárgát és a sárgarépát, majd lefedtem az edényt és 10 percig állni hagytam.

Kevés olívaolajon megfuttattam egy gerezd apróra vágott fokhagymát és egy kicsi chilit. Az 1-1,5 cm-re felvágott sajtszeleteket ezen grillezem aranybarnára. (majd tálalásig melegen tartottam.)
A mártás először nagy kihívás volt, ma már bátrabban kezdek hozzá. A vajat mérsékelt tűzön felolvasztom, szűrőkanállal leszedem a habját.
A tojássárgáját és a fehérbort fémtálba teszem, s vízgőzön habverővel habosra verem. Tűzről levéve, folyamatos keveréssel apránként hozzáadom a tisztított vajat. Végül citromlével, sóval, borssal ízesítem.
Hollandi mártás hozzávalói:
25 dkg vaj
2 tojássárgája
4 evőkanál fehérbor
1/2 citrom leve
só, fehér bors.

A sonkaszeleteket ropogósra pirítom, ráhelyezem a grillezett sajtot és a sárgarépával áttekert spárgákkal, hollandi mártással meglocsolva, bazsalikom levéllel és paradicsommal díszítve kínálom.

*halloumi Közel-Keleten elterjedt sajtféleség, amit valaha tán a beduinok készítettek kecske- és juhtejből. Ma ezen a néven, Cipruson a legismertebb. Natúr, sós, kemény sajt, nyersen is jó ízű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése