2011. február 3., csütörtök

Gránátalma (Pomegranate)


Amióta kóstoltam, vágyom az ízére. Sajnos itthon még nem sikerült igazán jót vásárolni.
Milyen is az igazi? Őshazája valahol a mai Irán-India-Izrael térségben lehetett. Aztán, -ahogy minden más- elterjedt a megfelelő éghajlatú Mediterrán térségben, dél-Ázsiában, a spanyol hódítók meghonosították dél-Amerikában és a Karibi területeken.
Több helyütt szerepel a Bibliában, valamit ókori emlékek díszítőelemeként. Sok magja miatt a termékenység, szerelem, Aphrodité gyümölcsének tartják.

Fásszárú bokor, sárga-narancssárga-piros színárnyalatú virágok borítják, kezdetben zöld, majd sárgásbordó termését szeptembertől-decemberig "szüretelik".
A héja természetes színező, sárga és fekete színt nyernek belőle. Az apró magok* nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaznak, kiváló antioxidáns!
Még többet itt olvashattok róla: HáziPatika.com

*Amikor Safed (Zefat)-ben, a kabbalisztika "fővárosában" jártunk, megtudtuk, azért is különös ez a gyümölcs, mivel mindig -a számmisztika szerint varázslatos jelentőséggel bíró- 613 mag van benne. :-) (Aki nem hiszi, járjon utána!)
A legkönnyebben úgy juthatunk a gyönyörű bordó "könnycseppekhez" ha félbevágjuk és fakanállal kiütögetjük, a magokat körülvevő fehér, hártyák közül. Használhatjuk édességek, saláták, vad és szárnyas ételekhez. A kicsavart savanykás-édes leve is kitűnő, ebből készítik a grenadint is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése