2018. november 19., hétfő

Kovászos brioche-kalács


Új formájú kalácsot szerettem volna sütni ezért előkészítettem a kovászt. Délelőtt 10:00 körül 100g madre kovászt megetettem 70ml víz, 2,5 dkg cukor és 100g BL80 és rétesliszt keverékével. 
Este 9 után kezdtem a dagasztáshoz a frissen megetetett kovásszal.
 Hozzávalók: 
20 dkg  friss kovász
3dl langyos tej
3 ek cukor
1 tk vaníliáscukor
1kk só (7 g)
1 db tojás
40 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
7 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
1 felvert tojás a kenéshez
A kovászt feloldottam a langyos cukrostejjel majd belekevertem a tojást, aztán a lisztet. Lassabb, majd közepes fokozaton 8 percet dagasztottam géppel, majd hozzáadtam a sót és darabonként a vajat az utolsó 3-5 percet erősen, hogy csapódjon az edény falához. Szirom hajtogattam először, majd még kétszer 30 percenként. Utána fél órát kelt még szobahőn, majd este 11-körül kitettem az ajtó elé ahol éjszaka 8-6 fokon hűsölt 9 órát. Reggel 8:30 kor kimértem 100g körüli adagokat, amikből golyókat formáztam –8-at a vajjal kikent sütőformába helyeztem, a maradék 3 golyóból 25-30 cm-es hurkát sodortam, egyszerűen megfontam, majd mindkettőt 11:50 ig jó duplájára kelesztettem. 



Lekentem a felvert tojással majd a 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 20 percet, majd 170 fokra visszavettem és még 25-30 percet sütöttem. Rácsra borítva hűtöttem ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése