2018. november 19., hétfő

Diós-gránátalmás kelbimbó fetasajttal



A kelbimbó valahogy nem sokat fordult elő eddigi étkeim között. A közelmúltban barátnőm készített valamilyen sült mellé köretként kelbimbót, akkor döbbentem rá, hogy nem is olyan rossz. Az is bebizonyosodott, a kelbimbó ízletesebb sütve, mint főzve. 
Utána olvasva arra jutottam, egészséges a diétázók nagy barátja, hisz az alacsony kalóriához tekintélyes vitamin- és ásványianyag-tartalom társul. Magas a C-vitamintartalma, amit hőkezelés hatására is megőriz, található benne A-, B-, E- valamint K-vitamin is. De van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, és vas. A kelbimbó 85%-a víz, és magas a rosttartalma is, mint minden káposztafélének.
Vega barátnőm főételként ette, nekem a pulykasült mellé köretként szolgált.
Egyszerű elkészíteni, nem igényel sok időt sem.
Hozzávalók (2-4 főre):
50 dkg friss kelbimbó
½ dl olívaolaj
1 kk tengeri só
1 tk őrölt rozmaring
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva
1 kk kakukkfű levél, vagy szárított is jó
1 tk friss reszelt gyömbér
fehér bors – ízlés szerint
½ citrom leve 
½ zacskó fetasajt (12 dkg)
2 marék dió
1 gránátalma magjai
 A kelbimbó végét, valamint külső leveleit levágtam, megmostam, félbevágtam, a nagyobbakat negyedeltem. A páchoz az olívát és a citrom levét a fűszerekkel, kis habverővel egy jól záródó műanyag edényben összekevertem. 
Hozzáadtam a darabolt kelbimbókat, majd a tetőt rápattintva jól összeráztam, 10-15 percig hagytam pácolódni. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítettem. A sütőpapírral bélelt tepsire igyekszem úgy eloszlatni a kelbimbókat, hogy a vágott felük érintkezzen a tepsivel.

A sütés ideje függ a mérttől, a kisebbek 10 perc alatt a nagyobbakkal tarkított, 15 perc alatt készre sül úgy, hogy kívülről enyhén karamellizálódik, belülről pedig enyhén roppanós marad. A diót serpenyőben megpirítottam, majd durvára vágtam, a gránátalmából pedig „kivertem” a vörös magokat, a fetát apró kockákra vágtam. A sütőből a diós-gránátalma keverékre halmoztam a kelbimbókat, a fetát gyengéden hozzá forgattam, majd tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése