Sógornőm
öccsének lakodalmán találkoztam először ezzel a sütivel. Nagyon ízlett, de az
elkészítés még váratott magára. Több receptet átböngésztem a neten, voltak
kevésbé csábító fotók, ahol az őszibarack halványzöld színét mandulaaromával
próbálták elérni… na, akkor úgy döntöttem az enyéim mind „érettek” lesznek.
Egyszerű
omlós tésztából készül az alap. A kisülés után igyekezni kell, hogy még puhán
vájjuk ki a belsejét, mert különben könnyen törik. A másik, amire jó
odafigyelni, hogy a töltelék ne legyen száraz, ezért érdemes egy-két nappal
korábban elkészíteni, mert akkor van ideje jól összeérni az ízeknek.
Hozzávalók
30 darabhoz:
tészta
70 dkg liszt
30 dkg
porcukor
25 dkg vaj
2 dl tej
2 db
tojássárga
1/2 csomag
sütőpor
1 csomag
vaníliás cukor (de lehet vanília paszta
is)
1 csipet só
töltelék
a kivájt
tészta belseje
10 dkg
darált dió
10 dkg lágy (olvasztott)
vaj
2 dl tej
1 evőkanál
kakaópor
1 csomag
vaníliás cukor
rum vagy
rumaroma
a „barck-ruhához”
10 dkg
aprószemű kristálycukor
1-2 vérnarancsaroma
A vajat habosra
keverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a
tojássárgákat, azután felváltva keverjük bele a sütőporos sós lisztet és a
tejet.
Keményebb
állagúnak kell lennie, ha lágy, kevés lisztet adjunk még hozzá. Egy órás a hűtős
pihentetés után dió nagyságú golyókat formázzunk belőle. Sütőpapírral bélelt
tepsire helykihagyással rakjuk a golyókat, előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20
perc alatt világos aranyszínűre sütjük. A fél-barackok belsejét, még forrón
kivájjuk s hagyjuk kihűlni.
A
töltelékhez a kivájt tésztát jól összemorzsoljuk, a dióval, kakaóporral, a cukrokkal,
jól elvegyítjük. Először a lágy vajat dolgozzuk bele majd hozzáöntjük a rumos-tejet.
A tölteléket is pihentetjük, amíg a tészta teljesen ki nem hűl. A barna massza
lesz a barack magja, a félgömböket a töltelékkel óvatosan összeragasztjuk.
A
vérnarancsaromát ecsettel vigyük fel a tésztára, majd hempergessük meg a kristálycukorban
is.
Díszítsük apró
marcipán vagy menta levelekkel, és 1-2 napig érleljük a hűtőben. Isteni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése