Mindig kacérkodtam
a piskótatekerccsel, mivel előző héten Charlotte royallal próbálkoztam, ami
nagyon jó lett, gondoltam gyakorlok, a kakaós tekercsből a franciák karácsonyi
kötelező sütijét a fatörzs tortát készítem el.
Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg porcukor
10 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 evőkanál víz
1 kávéskanál
sütőpor
evőkanálnyi reszelt
narancshéj
csipetnyi só
175 fokra
előmelegítjük a sütőt. A tojásokat különválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot
és a narancshéjat, majd robotgépben habos, krémes állagúra verjük.
Beleszitáljuk a kakaóporos lisztet és sütőport, amivel csomómentesre keverjük.
A tojásfehérjéből
kemény habot verünk, 1/3-dával lazítjuk a piskóta masszát majd a maradékot is óvatosan,
apránként hozzáforgatjuk a tésztához. Sütőpapírral bélelt 30*30 as tepsibe
simítva, 12-14 perc alatt megsütjük, nem szabad túlsütni! Ha elkészült, porcukorral
meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, és még forrón
feltekerjük. Könnyebb a tekerést elkezdeni, ha az egyik szélétől másfél centire
teszünk egy bevágást, rácsra téve kihűtjük. Azalatt
elkészítjük a krémet.
A csokis krém (Párizsi krém) hozzávalói:
2,5 dl tejszín
20 dkg cukor
12 dkg kakaó
30 dkg vaj
A tejszínt a
cukorral szálpróbáig főzzük (110-115 fok). Kézi habverővel hozzákeverjük a
kakaóport, kicsit forraljuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk (80 fok). Még
melegen 20 dkg vajat eldolgozunk benne. Végül a maradék vajat robotgéppel
habosra keverjük, majd belekanalazzuk a szobahőmérsékletűre hűlt csoki masszát.
A legmagasabb fokozaton addig habosítjuk, amíg teljesen egyneművé nem válik. A
vaj olvadtságától függően tovább hűtjük, vagy felhasználjuk.
Kitekerjük a kihűlt
piskótát, a bevágott résztől kezdve megkenjük a csokikrémmel, a végén már csak
vékonyan, mivel tekerés közben a töltelék úgyis előre”nyomul”. Tálcára téve
vastagon megkenjük a krémmel, villával fatörzs szerűre mintázzuk. Felvágás
előtt meghintjük porcukorral. Narancs szelttel, tejszínhabbal és physalis-szal
díszítve kínáltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése