2011. január 22., szombat

Céklásgnocchi spenótágyon, gorgonzola sajttal


Nagyon szeretem a gnocchit, a recept alapötletét a Culinárisban láttam. A piacon sikerült még céklát is beszerezni, így gyorsan nekiláttam az "színkavalkád" elkészítéséhez.
Hozzávalók:
35 dkg burgonya
15 dkg cékla
1 tojás
kb. 15 dkg finomliszt


a szószhoz:
2 gerezd fokhagyma
15 dkg spenót (lehet mirelit is)
1 pohár tejföl
provance-i fűszerkeverék
5 dkg vaj
só, bors
10 dkg gorgonzola dolce
5 dkg parmezán
2 marék pirított dióbél
A burgonyát és a céklát puhára főzzük, megpucoljuk. A krumplinyomón átnyomjuk a burgonyát, a céklát botmixer segítségével pürésítjük. Amikor mindkettő kihűlt, sózzuk és összedolgozzuk az egész tojással és a liszttel. Laza tésztát készítünk, sűrűbbet, mint egy krumplipüré. Habzsákba töltjük és lobogó sós vízbe szaggatjuk, egy olló segítségével. Amikor feljön a víz tetejére, szűrővel kevés olajra szedjük.
Serpenyőben vajat melegítünk, megpároljuk benne a spenótot, a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a tejfölt, és a provance-i fűszerkeveréket.
A spenótos szóra helyezzük a gnocchit, kevés szószt a tetejére is rakunk, majd meglocsoljuk serpenyőben felolvasztott gorgonzolával, reszelt parmezánnal és pirított dióval.

3 megjegyzés: