2010. április 26., hétfő

Csokiláva


Rövidnek nem mondható hallgatás után először egy egyszerű, és mégis pompás desszerttel szeretnék visszatérni, s újból rendszeresen jelentkezni.
Egy születésnapi főzőcskén kellett volna a szakácsnak bemutatnia ezt a "sütit" ám egy vacak, szalonnás korongocskát sikerült produkálnia. Az ő kudarca sarkallt, hogy megtaláljam a leírásnak megfelelő receptet. Tudniillik ez egy olyan francia édesség, aminek a külső borítása kemény, de amikor belevágunk a lágy csoki, mint egy lávafolyam folyik a tányérra. Gyümölcsvelővel, fagylalttal, de csak magában is mennyei ez a fogás.
Íme a hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé, legalább 70%-os
20 dkg vaj
30 dkg porcukor
6 db tojás
10 dkg liszt
vaj, liszt a forma kikenéséhez.

A csokit a vajjal vízgőzön felolvasztunk. Közben a tojásokat habverővel (robotgéppel) felhabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott vajas csokit s legutoljára a lisztet. Bekanalazzuk a kapszlikba, 180 fokon 10 percig sütjük.(Ha lehet légkeveréssel) Mindenképp előmelegített sütőbe tegyük, hisz az a titka, hogy rövid idő alatt szilárd "kérge" süljön, de a belseje folyós maradjon. Ha nincs légkeverőnk, akkor inkább emeljünk a hőmérsékleten.
A kapszli lehet nagy muffin sütőforma, de bármilyen 6-8 cm átmérőjű tűzálló pohárka, csésze is megteszi. Ilyen lett a "kitörés" után :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése