2010. február 8., hétfő

Almás pite

Kőszeg; amióta az eszemet tudom, kedvenc városom. Rejtélyekkel teli történelme, fekvése, természeti adottságai, s a rokonok közelsége mindig idevonzott. Majdnem 700 éve királyi város, itt 11 órakor is harangoznak, vannak hegyek, tisztások, források, az Írott kőről jó időben ellátni a Balatonig is, és közel s az egykori "vasfüggönyös" határ, itt még él a becsületkasszás kapualj-kereskedelem, nyugodt, kedves közvetlen emberek.
Nagyi halála óta, már csak az őszi arcát ismerem, mivel mindenszentekkor mindig "hazamegyünk". Mielőtt beérnénk a városba a zsidányi erdőnél az almaültetvény és a szelídgesztenyés fogad. Két meghatározó íz, ami a város nevének említésekor is felidéződik bennem. Nemtudom, hogy a recept a Mamámé vagy Anyukámé, egy biztos: finom!

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 "liga" margarin (bármilyen más is tökéletes),
3 dkg élesztő, (lehet por is)
10 dkg cukor,
1 tojás + 1 sárgája
1-1,5 kg alma (azt szertem, amikor van töltelék benne, s nem "fűrészporos")
Az élesztőt kevés tejben, egy kiskanál cukorral felfuttatom, a többi hozzávalóval alaposan kidolgozom. Meleg helyen addig pihentetem, amíg az almákat megpucolom, s lereszelem. A tészta egyik felét kinyújtom, s a zománcos tepsi aljára teszem, villával megszurkálom. Ezután a kicsavart reszelt alma következik, amit megszórok vékonyan cukorral és őrölt fahéjjal. a tészta tetejét is megszurkálom, s a megmaradt tojásfehérjével megkenem. 180-200 fokos sütőben 30-40 percig sütöm, rombusz alakúra vágva, porcukorral meghintve tálalom.

Az oroszlános szobor oszloptartójára írt szólás tükrözi a kőszegiek mentalitását. "Ne menjen le a nap a Te haragoddal!" Igyekszem erre törekedni én is, de még nem mindig sikerül. :-)


2 megjegyzés:

  1. Azért, ha már elkezdted, egy hónapban legalább egy poszt legyen már. Tudom, tudom, választások, meg minden, de azért csak eszel valamit.

    VálaszTörlés
  2. Nem Carpa diem, hanem Carpe diem...tudom hogy csak elírás, csak szólok..:)

    VálaszTörlés