2010. január 14., csütörtök

Első lépések

Az első sütemény, amit már kb. 7 éves koromban tudtam készíteni a "morzsóka" és a "sajtos stangli" volt. Mindig áhitattal néztem nagymamámat, milyen egyszerű alkotóelemekből varázsol finom sütiket. Persze a nagypapánál jobb "szalagos fánkot" senki nem tudott csinálni a családban, (azóta se...). Szóval korán kezdtem a konyhában tüsténkedni, viszont sokáig csak a sütés érdekelt. Később lelkes nézője lettem a "Főzőcske, de okosan" sorozatnak, valamint német nyelvtanulásom egyik fontos elemévé vált a színes gyönyörűen fotózott receptek fordítása, s kipróbálása.
Manapság az olasz- és francia konyha áll hozzám legközelebb, de igyekszem az utazásaim során legjobbnak ítélt ételek et itthon is "reprodukálni", vállalkozó barátaimon tesztelni. :-)
Törökországi túrám után vált az is merőseim kedvencévé a baklava, amit én korábban "Teri néni féle, vrányei pite"-ként sütöttem már. Ez utóbbi receptje a meggyes tunning miatt nekem jobban ízlik, úgy nem olyan nagyon édes.
Vrányai pite
3 egész tojás, 2 dl cukor, 2 dl joghurt, 2 dl olaj, 1/2 sütőpor, (habverővel összekeverni) 50-60 dkg rétestészta (2-4 csomag attól függően, hogy hány lapos), kb. 1 kg mmagozott meggy.
A tepsi alját megkenem az előbbi masszával vékonyan, utána két levél tészta, arra újból massza, ezt megszórom meggyel, majd egy kicsi gríz/dió-t teszek rá. Ezután ismét 2 levél tészta, massza, töltelék, ezt mindaddig rétegezem, amíg van tésztám. A tészta tetejére a megmaradt masszát ráöntöm, egyenletesen eloszlatom, majd nyersen felvágom. Előmelegített sütőben 30-35 percet sütöm. (180-220 celsiusfok). Külön elkészítek egy cukros szirupot, 2 dl vízből és 40 dkg cukorból, amit akkor öntök rá, amikor a megsült tésztát kivettem a sütőből.Baklava
Két csomag rétestészta (legalább 12 lapos), kb. 20 dkg vaj, 25-30 dkg dió, (gazdagabbá tehető pisztáciával) fél kiló cukor, 3-4 dl víz, rózsavíz, lime.
A tepsit kivajazzuk az előzőleg felolvasztott vajjal, egyenként belerakjuk az egyik zacskó réteslapjait, gondosan megkenve a vajjal a lapok tetejét. A diót ledaráljuk s egyenletesen megszórjuk vele a tésztát, ha akarjuk akkor a zúzott pisztáciát is rátesszük, majd következik a másik csomag rétestésztalap, szintén laponként megvajazva. A tetejét is megkenjük vajjal, nyersen felvágjuk (tetszés szerint háromszög vagy kis négyzet alakúra) 30 percig aranybarnára sütjük. Amíg sül, elkészítjük a szirupot. Az 50 dkg cukrot, 3,5 dl vizet, felforraljuk, amikor forr, tesszük bele az egy evőkanál rózsavizet és a fél "zöldcitrom" levét. Amikor kivettük a készre sült süteményt, ráöntjük egyenletesen a szirupot. (Kínálás előtt jó, ha pár órát szikkad)
Ha még szeretnénk bolondítani, tehetünk rá csokimázat is. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése