2019. április 19., péntek

Torta Caprese

A provence-i konyha mellett az olasz az egyik kedvenc. Már több éve tervezgetek egy Apugliai felfedezőtúrát gasztro-élményekkel. Eközben bukkantam erre az egyszerű (az olaszok általában egyszerűek) receptre.
Az első ilyen tortát az 1920-as évek valamelyikében Capri szigetén készítették, a legenda szerint a szerelmes szakács kifelejtette a süteményből a lisztet. Mivel anélkül is jól kinéző sütinek bizonyult, így kínálták a vendégeknek. Rendkívüli sikere lett, ezután csak így készítették, és hamarosan elterjedt az egész Nápolyban környéki régióban. (Láttam „fehér” limonchellós változatát, de azt majd legközelebb. Egyébként ez is olyan mint egy brownie, liszt helyett őrölt mandulával.)
A lényeg, hogy ebben a krémesen puha, illatos, csokis süteményben nincs liszt, így a gluténérzékenyek, amennyiben eritrittel készítjük a szénhidrát diétát követők is megkóstolhatják.
Hozzávalók:
30 dkg darált mandula
25 dkg lágy vaj
20 dkg cukor (csökkentett CH módban csak 10 dkg muscovado és 2,5 dkg diawellness 1:4 cukorpótlóval készítettem)
25 dkg étcsokoládé
5 tojás
1 teáskanál vanília por vagy aroma
2 evőkanál amaretto likőr
1 teáskanál sütőpor
csipet só
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, vaníliával, majd apránként hozzáadagoljuk a puha vajat, aztán az olvasztott csokit, fakanálra váltunk és a sütőporos őrölt mandulát is hozzákeverjük. Végül a fehérjehabbal apránként lazítjuk a csokis-mandulás masszát.
Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát, és 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. Olvasztott csokival, friss eperrel is díszíthetjük, vagy mascarponéval is megbolondíthatjuk a szeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése