2011. október 25., kedd

Narancsos muffin


Nem tévedés, nagyon hasonlít a csokis-narancsos muffinra, de ez más, egy kicsit tovább fejlesztve.
Hozzávalók:
10 deka étcsoki (én a narancsos coteD’or csokit szoktam használni)
10 deka vaj
2 tojás
15 deka cukor
10 deka narancsdzsem
3 evőkanál friss narancslé (egy kis narancsaromát is teszek bele, de ha nincs friss narancsom akkor narancslikőrt is szoktam használni)
1 mokkáskanál sütőpor
15 deka liszt
trüffel golyók
1 ét-tortabevonó
narancsdarabos-narancscsoki (Harrer)

Előmelegítem a sütőt 175 C-ra, a tésztához először megolvasztom gőzön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor leveszem a gőzről, hogy langyosra hűlhessen.


Elektromos habverővel kikeverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a narancsdzsemet, az átszűrt narancslevet meg a langyos, vajas csokit. A sütőporos lisztet gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához. A kicsi szilikonos muffin sütőm 22 mélyedésébe papírkapszlit teszek, majd egy kevés massza következik. Ezek közepébe helyezem a trüffel golyókat, majd egyenlően elosztom rajtuk a maradék masszát. 25 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűlt, a muffinok tetejét bevonom étcsokis tortabevonóval, s díszítésül apróra vágott narancsos csokival megszórtam.

2011. október 20., csütörtök

Karalábé krémleves, sajtos-brokkolis galuskával


A krémleves repertoáromat szerettem volna bővíteni, a nyersen kedvelt karalábéra esett a választásom. Anyukám gyakran készített "hagyományos" kockára-vágott karalábélevest. Most az az ötletem támadt, a hozzávalókat megfőzés után pürésítem, s hogy színe is legyen sajtos-brokkolis galuskával kínálom.
Hozzávalók:
2 közepes zsenge karalábé kockára vágva (30-40 dkg)
1 közepes vörös v. salotthagyma
zöldségalaplé (én ismét bevetettem anyukám által elrakott daráltzöldséget)
2 dl tej vagy tejszín
só, bors

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom, majd a kockára vágott karalábét is párolni kezdem, majd sózom, borsozom, felengedem az alaplében elkevert tejjel, puhára főzöm. Turmixba téve krémesre aprítom. Újból felforralom és beleszaggatom a galuskákat.
Hozzávalók:
15 dkg főtt brokkoli U(villával apróra törve)
5 dkg reszelt sajt
5 dkg liszt
1 egész tojás

Újra ősz, újra gesztenye! -gesztenyepüré


A kőszegi családi kapcsolataim miatt ősszel, -a gesztenye szezonban- gyakran készítünk sült gesztenyét és "valódi" gesztenyepürét. A házi pürében biztos a 100% gesztenye, ám ez nem kevés, türelmes előkészítést igényel.

A frissen szedett gesztenyét először éles késsel megszabadítjuk a kemény, barna héjától, majd kuktában, vízzel elfedve 30 perc alatt puhára főzzük. Melegen tartva, gyorsan lehámozzuk az immár megpuhult, rózsaszínes-barna másod héjat.

A gesztenyeszemeket dió-darálón vagy krumplinyomóval törjük össze. 1 kg geszetnyéhez 20 dkg cukorból és 1,5 deci vízből főzzünk szirupot, amit a szobahőmérsékletű gesztenyemorzsával jól dolgozzuk el, s közben ízesítsük rummal, vagy rumaromával.
Tálalásnál egy kisebb tejszínhab"ágyra" krumplinyomóval halmozzunk a püréből, majd díszítsük habbal. Isteni lett! :-)
Ha marad, formázzuk téglatest alakúra, folpackba, alufóliába csomagolva fagyasszuk le.

2011. október 7., péntek

Diós-csokis keksz


Kedves barátaimnál kóstoltam a múlt héten, s az adta a motivációt, hogy kipróbáljak valami hasonlót. Korábban is készítettem kekszet, azokkal az volt a problémám, nem volt eléggé roppanós, s aztán puhán omlós, sőt igazából a csokidarabok sem úgy "olvadtak" ahogy én szerettem volna. A csokira a megoldás: a "csokicseppek" használata, vagy közel egyformára vágás -morzsalék nélkül, (mivel ez a 70%-os kakaó tartalmú csokinál nem olyan egyszerű, az előzőt választottam :-))

Hozzávalók:
25 dkg liszt
20 dkg cukor (a fele barna, nád)
2 tojás
25 dkg darált dió
10 dkg apróra vágott dió
20 dkg csokicsepp
fél kávéskanál sütőpor
20 dkg vaj
1 kiskanál vaníliaaroma

Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, a hozzávalókat kimértem, majd a szárazanyagokat összekevertem sorban: a lisztet, a sütőport, a darált diót, a cukrot, majd a dió darabokat. Ekkor hozzáadtam a kockára vágott vajat, és a tojásba elkevert vaníliaaromát a KitchenAidem dagasztójának segítségével egybe dolgoztam. A csokicseppeket kézzel kevertem hozzá, hogy ne törjenek össze. Zsírpapírral bélelt sütőlapra 5 cm távolságra diónyi golyókat helyeztem, -én kézzel- de egy pohár aljával is lehet, ellapítottam. 12-14 percig amíg az alja aranybarna nem lett, sütöttem őket. A tepsiben hagytam kicsit hűlni, majd -óvatosan, mert törékeny- rácsra tettem. Kávé mellé, vagy utazásra tökélete. Dobozban sokáig eltartható!