2011. május 20., péntek

Epres muffin


Szerettem volna valami egyszerű, epres sütit készíteni. A bevált muffin receptemet alakítottam át úgy, hogy a lekvár helyett friss epret pürésítettem, illetve a muffinok közepébe egy-egy szem friss epret helyeztem.

Hozzávalók:
10 deka fehér csoki
10 deka vaj
2 tojás
15 deka cukor
13 deka pürésített friss eper
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 mokkáskanál sütőpor
15 deka liszt (ebből egy kanálnyi kakaópor)
fehér csoki, rózsaszín cukordísz

Előmelegítem a sütőt 175 C-ra, a tésztához először megolvasztottam gőzön az apróra tört fehér-csokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor levettem a gőzről, hogy langyosra hűlhessen.
Elektromos habverővel kikevertem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltottam és ezzel kevertem bele a tésztába a pürésített epret, meg a langyos, vajas csokit. A sütőporos lisztet gyors mozdulatokkal hozzákevertem a tésztához. A kicsi szilikonos muffin sütőm 22 mélyedésébe papírkapszlit tettem, majd egyenlően elosztottam bennük a masszát. A közepébe eperszemeket tettem. 25 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt felolvasztottam még fehér csokit azzal vontam be a tetejüket s szórtam meg rózsaszín sütidísszel.

2011. május 5., csütörtök

Kék macaron, ganache-sal töltve


Most is a jól bevált receptet alkalmaztam.
A sütőt (160 fokra) bekapcsoltam, a hozzávalókat pontosan kimértem, Kis lábasban a kristálycukorból és a vízből szirupot készítettem, 120 fokosra hevítettem.
Az kimért tojásfehérjét először lassan, laza habbá vertem, majd a megfelelő hőfokú szirupot -az edényfalára csurgatva- hozzáadtam.
A mandulaliszt+porcukor+ tojásfehérjéből + 4-5 csepp ételszínezékből "marcipánt" készítettem. Spatulás fakanállal, passzírozó mozdulatokkal húzogattam.
A habot és a masszát összedolgoztam, majd egyszerű 17 mm csőátmérőjű habzsába töltöttem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomtam.

Nekem a 160 fokos sütőben 15-17 percig tartott, míg készre sültek.
Ez alkalommal a "félgömböket" ganache-sal ragasztottam össze.

Hozzávalók a csokis krémhez:
15 dkg csokoládé
12 dkg tejszín
2 dkg vaj
1db reszelt tonkabab
A tejszínt felforrósítjuk (kb. 90 fok), majd tűzről levéve feloldjuk benne az apróra tördelt csokoládét, a vajat és a tonkababot. Egy-kétszeri keverés mellett kihűtjük.

A macaronok színe a viták elkerülése végett kék. Sajnos a természetes por ételszínezékből (tengeri alga) nem kék lett, hanem olyan "zavaros Balaton" színű. Ezért próbáltam a zselés társával javítani, ami a sütés előtt már hasonlított arra az árnyalatra, amit szerettem volna, ám a hő hatására a macaronok széle fodrosodott, színük pedig zöldes beütést kapott. Szóval kék-kék, de én nem erre gondoltam. Az íze viszont a tonkababos töltelékkel még finomabb lett. Nem adom fel, még tökéletesítem a tudásom...

Tonkabab


Utóbbi időkben gyakori szereplője a különböző krémes, csokoládés édességeknek.
Dél-Amerikából származik Venezuela, Guyana, Brazília területén lévő "tonkafák" termésének a magja, napjainkban Afrikában Nigériában is termesztik. Sötétbarna-feketés színűek, bab alakúak és jellegzetesen fűszeres illatot bocsátanak ki. Szerecsendió vagy gyömbér reszelőn reszelve a forgácsát használjuk, mivel nagyon intenzív, kevés is elegendő. A karamellás-vanília, mandula íze miatt főként sütemények ízesítésére használják, de a vagányabbak a sós ételek megbolondításával is próbálkozhatnak.

A bab kumarint is tartalmaz, ami nagy mennyiségben májkárosító, véralvadásgátló, ezért a múlt században egy ideig tiltott volt. (Az USA-ban még a mai napig illegális!) A kumarin egy természetes aromaanyag, a legtöbb fűszernövényben megtalálható pl.: szerecsendió, levendula, ceyloni fahéj, cassia fahéj, szagos müge, stb..., mivel nem nagykanállal fogyasztjuk nem jelent veszélyt. A gasztronómián kívül a kozmetikában /luxusparfümök/, gyógyászatban /ödémák (vizenyők), trombózisok (vérrögök) kezelésére, véralvadási hajlam csökkentésére/ használják.