2011. március 18., péntek

"Sacher-Mozart" muffin


A nugátos muffin sikerén felbuzdulva, új ízpárosításokkal kísérleteztem. Az alap muffinhoz barackpálinkát és baracklekvár kevertem (ezért Sacher). A díszítéshez zöld marcipángolyót mártottam nugátos-csokibevonóba, a belsejébe pedig natúr marcipánba töltöttem nutellát (ez emlékeztet a Mozart golyóra).

Hozzávalók:
10 deka étcsoki
10 deka vaj
2 tojás
15 deka cukor
10 deka barack lekvár
3 evőkanál barackpálinka
1 mokkáskanál sütőpor
15 deka liszt
marcipán massza, nutella, tortabevonó

Előmelegítem a sütőt 175 C-ra, a tésztához először megolvasztottam gőzön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor levettem a gőzről, hogy langyosra hűlhessen.
Elektromos habverővel kikevertem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel kevertem bele a tésztába a baracklekvárt, a pálinkát és a langyos, vajas csokit. A sütőporos lisztet gyors mozdulatokkal hozzákevertem a tésztához.

A kicsi szilikonos muffin sütőm 22 mélyedésébe papírkapszlit tettem, majd egy réteg massza, aztán a nutellás marcipángolyók, majd egyenlően elosztottam a maradék masszát. 25 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, a felolvasztott étcsokis bevonóval megkentem a tetejét, a közepére, az előző nap elkészített nugátos-csokival bevont marcipángolyót került.

2011. március 16., szerda

Sajtos lapka


Váratlanul bejelentkező barátainknak a legegyszerűbben elkészíthető, sós, "rágcsa". De borozgatás vagy egy beszélgetős sörözés mellé is kiváló! A recept biztos másutt is fellelhető, én a Mamámtól kaptam.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tojás (kevés fehérjét tegyünk belőle félre a kenéshez)
1 Ráma (vagy valamilyen 25 dkg-os margarin)
2,5 dkg élesztő

10 dkg sajt
Az élesztőt 1 dl langyos vízben, kávéskanálnyi cukorral felfuttatom, majd a hozzávalókat jól összedolgozom. 2-3 mm vastagra kinyújtva rögtön egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítom. Derelyevágóval kb. 3x3-as kockákra vágom, megkenem fehérjével, bőven megszórom sajttal. 180 fokon előmelegített sütőben, aranybarnára sütöm.

2011. március 2., szerda

Levendulás macaron



Az utóbbi időben előtérbe került nálam a "lila" szín. (lásd céklás próbálkozásaim...) Így mindenképp szerettem volna lila macaront készíteni, s ha már lila, legyen egy leheletnyi levendula íze is. Sikerült nagyon jó minőségű eszenciát beszereznem és az ételfesték használatra készen várt. A kb. 30 macaronhoz bevált receptet követtem az előkészítésnél.
Hozzávalók:
180 g őrölt mandula (házilag nem nagyon elkészíthető, mivel teljesen száraznak kell lennie)
120 g porcukor
180 g kristálycukor
55 g - 55 g tojás fehérje (mindenképp szoba hőmérsékletű, de jó ha egy éjszakát pihentetjük)
45 g víz (a maximalistáknak Evian)
A hozzávalókat pontosan kimérjük, s bekapcsoljuk a sütőt kb. 160 fokra. Serpenyőben, lábasban a kristálycukorból és a vízből szirupot készítünk. Fontos!! keverés nélkül 115-120 foknyira hevítjük. A legjobb, ha cukorhőmérőt használunk.
Az 55 g tojásfehérjét először lassan, laza habbá verjük, majd a megfelelő hőfokú szirupot -az edényfalára csurgatva- adagoljuk hozzá, de ekkor magasabb fokozatra kapcsolunk, itt tesszük bele az ételszínezéket is.
A mandulaliszt+porcukor+ másik 55 g tojásfehérjéből + 4-5 csepp eszenciából "marcipánt" készítünk. Nem keverjük, hanem spatulás fakanállal, passzírozó mozdulatokkal húzogatjuk.

A habot és a masszát összedolgozzuk, majd egyszerű nagy lyukú habzsába töltjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk. (ügyelve az elszakításra, hogy ne legyen "farka", "tüskéje" a macaronnak)
150-160 fokos sütőben légkeveréssel 12-15 percig sütjük.
A vaníliapudingot felét 3 dl tejjel, cukorral és ételszínezékkel és aromával felfőztem, amikor kihűlt összeragasztottam vele a süti két-két felét.



2011. március 1., kedd

Nugáttal töltött muffin


Elhatároztam, hogy a maradék céklával teszek egy utolsó próbát, hogy olyan sütit készítsek, amit az előző bejegyzésemnél már láthattatok.
Az eredmény szerintem gyönyörű lett, ám egy kevés, lila ételfestékre szükségem volt ehhez. A recept hasonló a korábbihoz.

Hozzávalók:
10 deka fehér csoki
10 deka vaj
2 tojás
15 deka cukor
10 deka pürésített főtt cékla
3 evőkanál rum
1 mokkáskanál vanília kivonat
1 mokkáskanál sütőpor
késhegynyi ételfesték
15 deka liszt (ebből egy kanálnyi kakaópor)
tejcsokis bevonó, nugát massza

Előmelegítem a sütőt 175 C-ra, a tésztához először megolvasztottam gőzön az apróra tört fehér-csokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor levettem a gőzről, hogy langyosra hűlhessen.
Elektromos habverővel kikevertem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel kevertem bele a tésztába a pürésített céklát, a rumot meg a langyos, vajas csokit és az ételszínezéket. A sütőporos lisztet gyors mozdulatokkal hozzákevertem a tésztához.

A kicsi szilikonos muffin sütőm 22 mélyedésébe papírkapszlit tettem, majd egy réteg massza, aztán a nugátból formált golyók, majd egyenlően elosztottam a maradék masszát. 25 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, a felolvasztott tejcsokis bevonóval megkentem a tetejét, a közepébe kandírozott ibolyavirágot raktam.

"Lecsós" tökfőzelék


Amióta emlékezem, anyukám mindig így készítette a tökfőzeléket. Ami egy kicsit sem emlékeztet az óvodában utált kapros változatra.
Hozzávalók:
1 nagy tök (kimagozva, legyalulva)
1 fehér paprika
1 paradicsom
1 kisebb hagyma
1 pohár tejföl + 1-1,5 kanál liszt
Az elkészítés egyszerű; :-) a hagymát apróra vágjuk és a felcsíkozott (magjaitól megfosztott) paprikával együtt üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kicsit kinyomkodott tököt só hozzáadása után kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A cikkekre vágott paradicsomot a főzési idő vége előtt 5 perccel beletesszük, majd a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Tálaláskor pörköltet kínáltam hozzá.
Aki "idegenkedik" a tökfőzeléktől tegyen egy próbát, szerintem megéri! Igazán finom!